Блог

ВЪПРОСИ

Не помня откога не бях звънял на Надеждата за помощ. Не ми се беше налагало скоро, а и тя не винаги вдига телефона си. Често дава и заето.

“Той си остана ергенче” ми казва старият му баща с болка, докато ми стиска ръката и я разтърсва за поздрав.  За пореден път се удивлявам от силата и стоицизма на българските пенсионери. “Не се тревожи!” – казвам – “Всеки си има късмет в живота.”. Очите му бавно се наливат със сълзи, а той премества бастуна в другата си ръка, за да извади смачкана носна кърпа от джоба си.

“Да, ама дъщеря ми си има бебе” продължава и усмивката изгрява на лицето му като дъга след тъжния дъжд на сълзите. ”Ето, видя ли?” –  отговарям –  ”Нещата не са толкова зле – станал си дядо. Знаеш ли, веднъж един единадесетокласник ми написа ”Никой не може да избяга от Любовта, защото, където и да се скрие, тя винаги ще го намери”. Помисли за това!” – довършвам аз, правейки последен опит да му бъда полезен.

Той поклаща глава, моли ме да му ида на гости някой ден и закуцуква бавно към магазина за хляб и кисело мляко.

Поемам към училище. Ако срещна по пътя си Щастието, веднага ще го накарам да си запише имената и адреса на този човек и сина му. Ще искам тази странна Непостоянност да ми обясни защо понякога съпътства човека като сянка, а друг път бяга от него като ученик от досаден час.

Какво да правим с уморените си мечти, желания  и спомени? Има ли Смисъл да живеем за тях? Или трябва да се научим да ги оставяме да си отидат.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *