Блог,  В училище,  Личности

ОТЕЦ МАКАРИЙ

Сякаш беше вчера, когато в кабинет 201 на СУ “Георги Брегов” гр. Пазарджик 8 В и 8 Г клас се бореха с непосилната задача да се ориентират в лабиринта на немския език и неговите граматични особености. Това беше началото на 90-те години – времето на големите надежди и новите хоризонти, времето на нашето юношество. Те бяха мои приятели – двама братя близнаци – Стоян и Методий, които често на шега наричахме „Кирил и Методий“. Обичам ги по равно и днес, макар че не съм ги виждал от години. Сега си спомням как, опознавайки и двамата, всички се научихме да ги различаваме – толкова еднакви и в същото време толкова различни един от друг. Обединяваше ги любовта към футбола, ФК „Левски“ София, братската солидарност и жертвоготовност, които често защитаваха. За мен те бяха и си остават чистото олицетворение на братската любов. Помня как тези двама палави хлапаци се гонеха по училищните коридори, готови за поредната лудория, с какво благоговение и уважение говореха те за Гунди и Котков, колко разпалено защитаваха всичко, в което вярваха.
И сега сякаш виждам себе си и тях как тичаме след топката в училищния двор, устремени да защитим футболното достойнство на своя клас в титаничните сблъсъци между 8. В и 8. Г клас. Чувам виковете на съучениците си „Подай на сам!“, „Виж ме!“, „Сам съм, пусни я, бе!“, които отекват под синьото като коприна небе и клоните на стария чинар в училищния двор, потрепващи от лекия вятър. После…после животът ни раздели. Всеки пое своя път така, както го разбираше. Срещахме се случайно понякога, говорехме за старите времена, спомняхме си за времето, в което от деца се превръщахме в младежи. Минаха доста години. Един ден случайно разбрах, че Методий е избрал да стане монах. Приел е монашеското име Макарий и вече е част от монашеската обител на Зографския манастир в Света гора на п-в Атон. Миналата седмица видях негова снимка и кратко видео от участието му в някакъв филм. Държи в ръце поводите на два коня, правейки си път между маслинените дръвчета. Под монашеската митра, гъстата брада и дълга коса на брат Макарий, аз познах отново моят приятел Методий, топлата му смирена усмивка и добрите му дълбоки очи. Днес те са пълни с вяра и упование в Бога, но някъде в тях съзрях и момчето, хукнало след футболната топка; момчето, с което растяхме заедно…
Дано си щастлив, отче Макарий! Дано си намерил това, което търсиш, а то да радва душата ти! Дано един ден успеем пак да се срещнем!…. Има толкова много неща, за които трябва да поговорим….

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *