Блог,  Пътувания

ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ДЯДО КОЛЕДА

Бях в 4-ти клас, когато първата ми учителка – другарката Маджарова – откри в мен потенциал за ролята на Дядо Мраз в училищната пиеса (по онова време, началото на 80-те години на XX в., Дядо Коледа беше в немилост). Нямаше как – бях най-голям, повечето от другите деца ми бяха до кръста. По тази причина бях абониран за последния чин.

Връчен ми бе овехтял червен костюм с бели кантове, червена шапка с бял пискюл. Получих и бутафорна брада от изрязан зелен картон, с който тогава подвързвахме тетрадките си, със залепен с лепило “Рила” отгоре бял памук.

Тогава ми станаха ясни някои работи. Проумях защо в детската градина Дядо Мраз имаше чорапогащник и лакирани нокти. Но, както се казва, “истината боли”, а и те прави мъж.

И все пак беше твърде рано.

30 години по-късно седим с дядо С. от Дома за стари хора на спирката на болницата в Пазарджик. Аз чакам автобуса за Пловдив, за да се прибирам, а той просто “убива времето”, както сам се изразява. “Само времето ми остана, само него имам.”. Набързо ми разказва как е загубил жена си, приписал е къщата на сина си и снаха си, а те са го изпратили в старчески дом. “Какво ви дадоха днес за обяд?” – питам го, опитвайки се да го откъсна от тези потискащи мисли. Поглежда ме с мътните си старчески очи, пълни със сълзи и спомени, стиска леко бастуна си и ми отговаря “Кренвирши с кашкавал на фурна и доматена супа”.

Покрай нас минават баба и малко момиченце. Бабата носи на гръб жълта ученическа раница с надпис Pokemon, а детето размахва рисунка на Дядо Коледа.

Вадя дъвки и неблагоразумно предлагам на дядо С. “Нямам зъби.” – казва с безразличие той. Сещам се, че в раницата имам и ябълка, която майка ми даде, но за мен е твърде мека. Подавам му я и така между другото го питам какво за него е Коледа и дали вярва в добрия старец. Само два часа по-рано, в училището, едно дете от 5 Б клас ми каза, че Коледа е „сплотеност”.

Той избърсва с ръкав ябълката и ми казва: “Коледа си ти! Коледа са всички добри хора по тая грешна земя!”. Сега пък мен ме прерязва като с нож и усещам как гърлото ме стяга. Автобусът бавно спира. „Ще тръгвам“ – казвам аз преди да се кача. Дядо С. просто се усмихва и махва с бастун в ръка. „Коледата си ти!“ отекват в ума ми думите му…“ти“.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *