Блог,  За книгите

„Отбой в полунощ“ (Уилям Уортън)

Мислех си, че ако трябва да определя само с една дума каква книга е „Отбой в полунощ“ на Уилям Уортън, бих я нарекъл „откровена“.
За мен това е един от най-истинските романи, посветени на Втората световна война (1939 – 1944). В него няма и следа от стереотипите, любими на американската пропаганда: добрият усмихнат янки с пакет Lucky Strike, закачен на каската му, който е изоставил фермата си в Кентъки и е дошъл в Европа, за да я спаси от нацисткия ботуш. Тук няма да откриете и някаква разтърсваща любовна история между красив американски офицер и медицинска сестра от континента. Вместо това авторът ни пренася в заснежените гори на Ардените (югозападна Белгия) в навечерието на Коледа, 1944 г. Войната е към края си, но все още никой не го знае. Не го знаят и момчетата от американско разузнавателно отделение, изпратено на предни позиции, начело с главния герой и разказвач сержант Уонт и компания. Именно те попадат в странна ситуация, която в края на краищата завършва съвсем логично.
Една човешка история за изпитанията пред духa и предела на издръжливост в безумните условия на война, за приятелството и честта, за волята и за стремежа да останеш жив все пак и въпреки всичко.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *