Блог,  Личности

АКО СИ ДАЛ

Минаха няколко месеца от тогава. Беше един прекрасен ден в края на лятото. Ваканцията изтичаше като пясък през пръстите ми. Слънцето се усмихваше смело през прозореца, а през отворената врата на балкона нахлуваха птичи песни, гласовете на децата от близката детска градина и шума на колите. Бях се захванал с подреждане на шкафа ми с книги и учебници. Пуснал бях радиото, не помня кое. Може би беше Радио 1 Рок. Тананиках си разните златни рок хитове, които се лееха един след друг. Обичам музиката на 80-те години. Мисля, че най-доброто в рока бе създадено именно в това десетилетие, но това е друга тема.
В един момент чух гласа на Емил Димитров, песента беше „Ако си дал“…. Сепнах се изведнъж, изтръпнах. Странно нещо е музиката. Кара те да настръхваш (сигурен съм, че с всеки се е случвало, щом чуе родопската гайда), да извикваш в съзнанието си образи, миризми, асоциации. Поне с мен е така. Това е песен, която винаги ме кара да си спомням за един човек, когото нося в сърцето си, но който вече не е между живите – Margarita Grozdanova. Тази крехка жена имаше божествената дарба да обича силно и да прощава с усмивка. Хвърляше се смело да защитава Истината и Правдата, борец за много каузи. Бих искал да притежавам поне късче от нейната неизчерпаема вяра в Доброто у хората, жертвоготовност и отдаденост на това, в което вярваше.
“ Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб…”
За мен тя винаги ще бъде две разтворени за прегръдка ръце, които са готови във всеки един момент да те утешат, да те стоплят, да те подкрепят…
Сякаш е пред мен и я виждам, стиснала в ръка кутията с цигари, очилата си, забързана за поредния проблем в училище, който да реши с усмивка и мъдрост.
„Ако си дал на чуждите живот от себе си….“
Колко много сме говорили с нея за живота, за хората, за всичко. „Не може да сме толкова готини и в същото време да сме толкова бедни, Иле!“ – ми каза веднъж тя. Често мисля за тези нейни думи. Особено днес, когато малкото пламъче в мен все по – силно трепти пред силния вятър на Разочарованието и злобния крясък на Ежедневието. Имам нужда и днес да поговоря с нея, да видя живите й очи, да чуя увереният й глас, да почувствам приятелското й рамо.
„Никой не може да ти отнеме обичта, обичта на хората.“
Помня я такава, каквато беше – чувствителна, силна и в същото време лесно ранима, бързаща да помогне, с невероятно тънко чувство за хумор и една чаровна усмивка, която казваше толкова много неща… Може би точно за това децата я обожаваха.
„Ти закъсняваш понякога истинно, но винаги идваш, идваш при нас…“
Чух я за последен път по телефона няколко седмици преди нелепо да загине. Помня, че някой смел „борец да демокрация“ беше изровил от някъде някакъв списък, в който тя и още няколко други пазарджишки общественици се посочваха като „агенти“ на бившата ДС. Казах й „Госпожо, не ме интересува кой какво говори днес и сега! Аз Ви обичам и Ви подкрепям!“, а тя успя само да промълви „Ех, Иле…“ и започна да плаче, след което затвори. В едно съм сигурен – ако всички „агенти“ бяха като нея, днес България нямаше да е на този хал. Тази жена живя честно и почтено. Тя не заграби нито имоти, нито коли, нито пари. Живя тихо и скромно там – в една стара къща в с. Ковачево. От там я изпратихме по последния й път.
Такива ми ти работи, г-жо Грозданова! Сигурен съм, че Вие днес сте на едно по-добро място, в един по-добър и справедлив свят – такъв, какъвто си го представяхме навремето двамата с Вас.
Благодаря Ви за всичко, което направихте за мен и за СУ “Георги Брегов” гр. Пазарджик!
Благодаря Ви за всичко, на което ме научихте, за всичко, което ми дадохте!
Никой не е забравен! Нищо не е забравено!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *