Блог,  За книгите

“Милениум” (Стиг Ларшон)

Помня добре онази студена зимна вечер преди около 10-тина години, когато стоях на първия си компютър и играех съсредоточено Call of Duty. Убивах лошите немци и освобождавах сграда след сграда в заснежения Сталинград. Телевизорът беше включен. Чух, че започна някакъв европейски филм. БНТ правеха поредния си опит за рестарт на култовата си рубрика “Студио Х”. Загледах се неволно. Видях моторист с черни кожени дрехи и каска да кара по мокър път. Мотористът спря, свали каската си и се оказа, че това е момиче с тежък грим и обеци на веждата. Това беше достатъчно, за да привлече вниманието ми, а и някакъв немски снайперист се бе възползвал от разсейването ми и аз бях прострелян смъртоносно. Изгасих играта и се заковах пред телевизора.
Това беше първият ми допир до “Милениум” и героите на Стиг Ларшон. Години по-късно купихме с жена ми и самата трилогия, но едва този месец намерих време, за да я прочета. Направих го на един дъх.
Още с първите няколко страници Ларшон майсторски ме завъртя в своята невероятна спирала от герои, места и събития. Изведнъж се озовахме заедно някъде из “Гамла стан” (стария град на Стокхолм), разхождахме се по площад “Мусабеке” и вечеряхме в “Гърнето на Семир”. Особено ме впечатли любовта и старанието, с което авторът изгражда и развива своите герои. До толкова успешно, че още към средата на втората част аз вече чувствах близък Микаел Блумквист, Лисбет Саландер, а в началото на третата част вече им се възхищавах.
Знаех от по-рано, че в шведския език няма учтива форма, което бе интересен щрих и важен детайл при описанието на диалозите.
Книгата в никакъв случай не е просто криминален роман, който разказва за мръсните игри на бизнесмени, политици и шведските тайни служби. Тя е истински напречен разрез на шведското общество от края на 90-те години на XX в., който показва и ежедневието на обикновените хора.
По тази причина мисля, че “Милениум” е и книга за човешките взаимоотношения в специфичните скандинавски ширини. Роман за любовта, приятелството, самотата и още нещо на чист шведски език.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *