Блог,  В училище

ЕДИН СРЕДНОВЕКОВЕН ЧАС

Да преподаваш антична и средновековна история в пети и шести клас е отговорност с високо ниво на трудност и очарование. Много често се чувствам като художник, който рисува с думи, картинки и малки клипове първата представа за една или друга епоха в главите на тези чудесни деца, които безкрайно обичам.
Ако си се постарал и си “рисувал” добре, много от тях бързо се влюбват в г-жа Историята и остават в плен на харизмата й за цял живот. Забелязал съм през годините, че и най-малките детайли са от значение, за да бъде историческото мислене на децата коректно, за да не остане някой с впечатление, че Карл Велики е носил маратонки, а Ахил и Хектор първо са се скарали по телефона.
Всичко започва след като ги поздравя с “Добър ден, добри хора!”, а те ми отвърнат “Добър ден, добри господине!”. Посланията в училище са много важни и имат страшна сила. А не се сещам за друго, по-подходящо от това да бъдем добри един към друг, колкото и трудно да изглежда това понякога.
Опитвам се да помогна на тези млади дами и господа да се докоснат до епохата, да я “помиришат” и да усетят поне за миг вкуса й, защото вярвам, че е възможно.
Е, понякога те си обясняват нещата по свой начин, но така се раждат крилати мисли, които ме умиляват и усмихват деня ми. Нещо като обяснението, че фараон е “египетски цар, увит в хартия”. Или отговора на въпроса “Защо древногръцките богове се месели в живота на хората?”“Защото им е било скучно”. Какво по-логично от това? Мисля, че много често ние възрастните много усложняваме нещата и в това ни е проблемът. Друг млад историк пък ми беше обяснил, че рицар – “това е човек, който се бие на кон, а жените го харесват”, а аз просто им бях показал рицарски турнир и споменах за „дамата на сърцето“, на която рицарят посвещавал победите си.
Този ден трябваше да говорим за всекидневният живот в Европа през V – XI в. На “всичкото отдолу”, както казва Жането Цветанова (клишетата са за това, за да воюваме с тях) беше и трети час. А да говориш за Ранното Средновековие с хора на 12 г. точно преди Голямото междучасие е истинско предизвикателство. Все едно да се опиташ да вкараш една група гладни мъже в художествена галерия, а наблизо някой да пече на скара кюфтета. Така си е. Още древните гърци са го казали: “Храната прави борбата!”
Реших да повикам на помощ музиката. Първо гледахме кратко видео на средновековни танци, което обаче предизвика само откровен смях. Леко огорчен, пристъпих към поредната си образователна провокация.
– Ще направим един малък експеримент – казах с плаха надежда
– Какво е “експеримент”? – ме попита един млад мъж
Не се разколебах. Обясних набързо и продължих:
– В следващата една минута си затворете очите и устите. Ще послушаме малко средновековна музика.
Пуснах файла и се загледах в детските лица пред мен. Въпреки затворените им очи сякаш видях онези палави пламъчета в тях и усмивките, които една след друга бавно се разливаха в някакво особено блаженство.
За добро или лошо звънецът скоро оповести края на този средновековен час и малчуганите изхвърчаха навън като коркови тапи на Нова година.
Една млада дама остана последна, прибирайки бавно учебника и тетрадката в раницата си.
– Как си, моето момиче? – попитах я аз уморено – Всичко наред ли е?
– А, да. Просто ми е едно такова… „средновековно“ – отговори ми детето. Усмихна ми се и излезе.
Почувствах се странно удовлетворен. Взех дневника в ръка и бавно се отправих към учителската стая. Беше ми едно такова средновековно на душата. Имах нужда само от един чай.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *