Кино и театър

Сериалът “Румбата, аз и Роналдо”

За мен “Румбата, аз и Роналдо” (2019 г.) на БНТ е поредното доказателство, че правенето на успешни детско-юношески сериали в българското кино е като карането на колело – не се забравя. Напротив – усъвършенства се с времето. Още повече, че тези осем серии на режисьорите Станислав Тодоров – Роги и Александър Косев, са колкото за деца, толкова и за възрастни. Напълно в духа на добрите ни традиции. Няма смисъл да изброявам заглавия. Твърде много са.

Всъщност, сега си давам сметка, че ние – любителите на българското кино изкуство, сме доста разглезени, имайки се предвид високата летва, поставена през годините назад от редица любими ленти, които отдавна са се превърнали в легенди. По тази причина, според мен, екипът, стоящ зад този проект, заслужава признание не само за сполучливия продукт, но и за смелостта да се захванеш с предизвикателство от подобен характер.

По елегантен начин “Румбата, аз и Роналдо” докосва вечните теми за приятелството, любовта, честността, вярата в мечтите и в собствените сили да промениш това, което смяташ за неправилно. Доблестта да си откровен със себе си и да признаеш, че твърде дълго си вървял в погрешна посока, плащайки с една от най-скъпите валути – собствената ти съвест. И всичко това, пречупено през призмата на най-великата игра – футболът.

Много умело сериалът поставя акцент и върху проблеми като корупцията и отношенията между “нас” и “ония другите” от гетото, в чиито посланик на добра воля се превръща малкият Роналдо. В този смисъл филмът е нещо като шамар в лицето на предразсъдъците и протегната ръка, която слава богу не увисва във въздуха. Или поне така ми се иска.

Най-голямото достойнство на филма, за мен, това е перфектният синхрон между талантливите български актьори от различни поколения: Васил Банов, Петя Силянова, Деян Донков, Гергана Данданова, Димо Алексиев. Да не забравяме и Вълчо Камарашев, който както винаги внася колорит и цвят, макар и с малка роля тук.

Силно впечатлен съм и от прекрасните децата: Мартин Паунов (Мити), Мартин Методиев (Румбата), Ангел Христов (Роналдо), Илиан Божков (Боби), Дария Хаджийска (Ралица), Далия Георгиева (Деси). Надявам, че повечето от тях решат да се посветят на актьорската професия! Те ме карат да съм спокоен и обнадежден за бъдещето на българското кино, защото към “големите неща” се върви с “малки” крачки, а това го знаем всички – Румбата, аз и Роналдо.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *