Блог,  За книгите

“Пътешествия с Чарли” (Джон Стайнбек)

Обичам този мъж и неговите книги. По-точно казано – обожавам John Steinbeck, Author Изчетох го преди доста години, но наскоро усетих, че отново ме тегли към себе си и се подчиних на инстинкта си без да се съпротивлявам.
Беше нещо като неосъзнат импулс, като закъснял културен рефлекс, някаква странна литературна потребност с удължено освобождаване.
Започнах терапията на тази потребност с „Пътешествия с Чарли“. Исках да се докосна отново до късния Стайнбек, а и когато прочетох тази малка книжка, бях твърде млад, за да взема от нея толкова, колкото днес ми е нужно от дистанцията на времето.
Още с първите страници започнах да търся човекът Стайнбек, защото както древните отдавна са казали „Човекът е човек, когато е на път“. Не сгреших, убеждавайки се, че именно „Пътешествия с Чарли“, за мен, е една от най-личните му книги. Усетих я като едно своеобразно обяснение в любов към Америка и нейните хора. Но и като търсене на смисъла, ценностите и всичко онова, което прави тези хора не само американци, а преди всичко човеци.
Точно затова, според мен, Стайнбек не спестява и проблемите, които среща по пътищата на страната си. А през 60-те години на миналия век, когато Студената война е в разгара си, в САЩ те не са никак малко. Разтърсваща е главата за Ню Орлиънс, която за мен е истинска смъртна присъда срещу расизма и предразсъдъците и тържество на хуманизма.
След края на книгата затворих очи и сякаш видях тази мила гледка – кемперът „Росинант“, който се носи важно по някое необятно шосе на американската пустош, а зад волана му – най-великият разказвачи на всички времена и един черен пудел на име Чарли, сгушен на първата седалка до него. Тръгнали на своето дълго пътешествие към хората, търсейки всъщност самите себе си.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *