Блог

САМОТА

Вратата на малкото квартално магазинче бавно се отвори. Излъсканото звънче, закачено над нея, иззвъня с медния си глас и сякаш изтръгна от топлата прегръдка на мислите й продавачката. Тя веднага инсталира дежурната усмивка на умореното си лице, по което времето беше оставило своите издайнически следи, които всяка сутрин се опитваше да прикрие с тежък грим. Това понякога я караше да мисли за младостта си, която неусетно се превърна в скъп избледняващ спомен, докато годините се изнизваха като пясък през пръстите й. Всъщност, младостта е като истината – колкото повече се отдалечава от хората, толкова по-силно те започват да вярват в нея, да я търсят и да я ценят.

Жената се изправи и приглади с пухкавите си ръце карираната рекламната престилка, на която мързеливо се бяха настанили група кренвирши на популярна българска марка. Пристегна колана й на кръста си и погледна към тезгяха, където търпеливо чакаше реда си картонена чаша с недоизпито все още кафе.

“Студено кафе против бръчки” – помисли си тя и забеляза върху чашката аления отпечатък от червилото на собствените й устни. Погледът й се спря на входа:

– О, дядо Кириле, ти ли си? – каза продавачката с нотки на успокоение и отегченост в гласа си.

Беше слабичкият старец от къщите от другата страна на булеварда. Високият и представителен някога мъж днес ходеше малко бавно и леко приведен. Въпреки това някак беше успял да запази чаровното си излъчване и достойнството в походката си. Той винаги беше облечен с един и същ кафяв старомоден костюм, поизтъркан по краищата и на лактите. Под него се подаваше бяла риза, която от много пранета вече беше започнала да пожълтява. А една къса черна вратовръзка допълваше тоалета му, заедно със старите му тъмносини кожени обувки с връзки. Оредялата му, бяла като сняг, коса винаги беше грижливо пригладена назад. А гребенчето,  което вършеше това свещенодействие, сега се подаваше любезно от джоба на сакото му. Под топлите му кафеви очи, пълни със старческа мъглявина, се мъдреше правилен нос, а под него тънки, също побелели, мустаци, на които явно много държеше. Винаги усмихнат, чист и приветлив, той вдъхваше уважение, симпатия и доверие – като пенсиониран полковник от армията на Нейно величество. Истински герой от някоя от сериите на “Убийства в Мидсъмър” или “Случаите на Поаро”.

Говореха, че навремето, като млад, бил джаз музикант в някакво заведение в София. Дори се оженил за певицата, с която имали бурна любов, но не след дълго тя го напуснала и избягала в Западен Берлин. Той едва успял да преживее това. Приключил завинаги с музиката и с живота си в столицата. После се върнал в малката стара къща, която беше точно до спирката.

Може би това беше един от многото квартални митове и легенди, които си разказваха хората, а може би беше самата истина. Никой така и не се решаваше да го попита за младостта му. Нетърпеливото нахално любопитство на всички някак се удряше в стената на неговото достолепие и финес и търсеше място, на което да се скрие, засрамено от самото себе си.

– Здравей, Хубава Елена! – отговори дядо Кирил, докато разглеждаше киселите млека. – Вече съм сигурен, че ще бъде един страхотен ден.

– Така ли? – възкликна тя. – Защо?

Старецът се усмихна, приглади суетно мустаците си и презареди нова доза чар в гласа си:

– Защото те видях. Това е достатъчно.

Тя избухна в свенлив смях, който хората винаги използват като спасителен пояс, когато някой изневиделица ги бутне в Морето на неудобството. Изчерви се и все пак успя да отговори:

– Ех ама, че си и ти! Шегаджия.

Дядо Кирил примижа доволно с очи, като олимпийски шампион по стрелба с лък, който е улучил право в целта, и насочи вниманието си към деловата част на своето посещение:

– Спагети, едно пакетче кайма и консерва домати.

Продавачката изпълни поръчката и тържествено обяви цената, която старецът трябваше да плати:

– Всичко: 5,20 лв.

Той извади портфейла си и й подаде парите с такова изтънчено движение, че тя сякаш усети, че получава бакшиш от него. Дядо Кирил подхвърли някак между другото още един комплимент по адрес на цвета на очите й. Постави всичко в пазарската мрежичка, която извади от джоба си, и понечи да си тръгне.

– Ама ти голям готвач си станал? – каза тя зад гърба му, докато го изпращаше с поглед. – Миналата седмица пиле с ориз. Сега спагети с кайма и доматен сос. Аз с теб не мога да се меря! Готвиш по-често от мен, а вероятно и по-вкусно.

Старецът се спря и се обърна. Подпря се на празната вече хладилна витрина за сладолед. Усмихна се и отговори с въпрос:

– Искаш ли да ти кажа защо го правя?

Хубавата Елена кимна заинтересовано без да каже нищо, а той продължи:

– Заради аромата е.

– Как така? – поиска обяснение тя.

– Като замирише на манджа в една къща, Ленче, и самотата бяга от нея – като дявол от тамян. – каза старецът и допълни – Самотата си гоня. Разбираш ли?

Продавачката искаше да каже нещо, но така и не реши какво точно. Затова замълча и погледна виновно към рафта с шоколадовите бонбони.

Дядо Кирил й пожела “хубав ден” и бавно излезе,а тя остана загледана след него, докато слушаше как малкото звънче над вратата постепенно спря да звъни.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *