Блог

КОЛЕДА

Коледа си ти, приятелю. Ти и всички добри хора по тая грешна земя. Бързай да направиш Добро, защото утре може да е късно! Направи го сега и винаги, когато можеш, не само по празниците!

Може би ще ме попиташ „Защо?“ и „Какъв е смисълът?“ . Със сигурност е трудно да го откриеш днес – във времето, в което живеем. Може би никога не е било по-трудно да повярваш в Доброто, да го подкрепиш, да излекуваш крилете му и да му помогнеш отново да полети.

Не знам верният отговор, а и може би няма такъв. Всеки сам решава за себе си, поема отговорности, прави избор, стремейки се към това, към което се е е запътил с надеждата, че някъде там е щастието му, с което заедно ще седят един ден на верандата и ще пият кафето си със сметана. Нямам точен отговор. Няма и мобилно приложение за това. Дори Google няма да ти помогне, защото отговорът е някъде в теб, дълбоко в душата ти. И от теб зависи дали ще го откриеш, дали ще го потърсиш, дали ще го чуеш. Но Коледа не е само натруфената картичка, която току-що изпрати на своите приятели във Facebook. Тя не е само сладникавият американски коледен филм, който гледа вчера, нито пищно украсената елха, под която криеш своите очаквания, нито само изтърканите фрази и пожелания с дъх на коледни сладки, нито богатият обяд, на който ще се насладиш след малко.

Коледа и даването, състраданието, прошката, равносметката, истината.

Коледа е и онзи, който в същия този момент е сам, болен, беден, гладен и тъжен.

Коледа са сълзите и разочарованията ти, които си простил, но помниш.

Коледа е обиденото ти его, което ти най-после успя да победиш, макар и само веднъж.

Коледа е всичко онова, което си готов да направиш безвъзмездно и тихо в името на любовта, в името на хората.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *