Личности

ГЕОРГИ БРЕГОВ (ок. 1840 – 1884) – дарителят

Георги Брегов е български възрожденски деец и меценат. Роден в Татар Пазарджик, едно от осемте деца на хаджи Костадин. Родната му къща се намира в кв. “Чиксалън”, близо до църквата „Св. Арахангел Михаил”.
За кратко, преди Освобождението, фамилия Брегови живее в Браила, Румъния, където се занимава с търговия, но скоро след това членовете й се прибират в освободеното отечество.
Още през февруари 1879 г. Георги Брегов е избран за кмет на гр. Татар Пазарджик, но поради проблеми в здравословното му състояние, не успява да изкара мандата си докрай.
Брегов развива активна благотворителна дейност. Купува къща в града и я предоставя на градската управа за създаване на болница и обзавеждането й.
На Пазарджишкото училищно настоятелство завещава воденицата си в с. Кьосе Муратово /дн. с. Братаница/ в полза на българските училища в града.
За издръжката на български студенти в чужбина, той дарява облигация от 1000 рубли от Руския източен заем на Българското културно – просветно дружество „Напредък” във Виена.
Проблемите със здравето му стават все по – сериозни и той заминава за Виена, за да се лекува. На 19 юли 1884 г., по пътя, той умира. Именно Българското културно – просветно дружество урежда неговото погребение там.
На свое заседание от 18 май 1921 г. Пазарджишкото училищно настоятелство взема решение основното училище „Св. Арахангел” да се преименува на „Георги Брегов” в чест на щедрия дарител. – СУ “Георги Брегов” гр. Пазарджик
Из статията “Възрожденците Иван и Георги Брегови” на Димитър Жлегов
В. „Септемврийско знаме, бр. 25/ 28.02.1981 г.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *