Блог,  В училище,  Личности,  Новини

СНИМКАТА, ЗА КОЯТО НЕ ЗНАЕХМЕ

До този момент на всички нас, които се интересуват под една или друга форма от краезнание и по-конкретно от рода Брегови, беше известна само една-единствена снимка на Георги Брегов (1840-1884). Заедно с него и един портрет, правен въз основа на нея.

Месец февруари обаче се оказа съдбоносен. Първо „изплуваха“ снимки на сестрата на Георги Брегов, която е и другото от осемте деца на фамилията – Божия, правени във Виена, през 1878 г.

А вчера получихме и снимка на самия Георги Брегов, за която никой така и не подозираше, че съществува.

Бързам да уточня, че всичко това стана възможно благодарение на г-н Пламен Александров от фондация „Цветан Радославов“, който се свърза с мен и ми изпрати първо снимките на Божия, а след това и втората снимка на Георги Брегов.

Всички снимки, които ще видите тук са собственост на Исторически музей – гр. Свищов и са предоставени с любезното съдействие на уредничката в него г-жа Анатолия Тодорова.

Моето училище (СУ „Георги Брегов“ гр. Пазарджик) скоро ще изпрати официално искане за предоставяне на копия на тези снимки за нашия архив.

По този повод още веднъж благодаря на г-н Пламен Александров за безценната помощ.

Текстът към снимките по-долу е негов.

Георги Брегов е с две от децата на сестра си – Гого (Георги) и Лиза Аврамови в Галац, Румъния. Георги (Гого) починал млад, а сестра му Лиза се е замонашила и станала калугерка. Други две от децата на Божия – Евлоги и Олга са починали още като деца. Снимката е предоставена с любезното съдействие на Анатолия Тодорова (Исторически музей-гр. Свищов)
На тази снимка (естествено правена в Галац, където е кантората на съпругът ѝ Гаврил) Божия е с три от децата си – Мишо (Мишел), Софица и Мария. Мишо прави добра дипломатическа кариера в чужбина и има късен брак с Кина Филчева, но нямат деца. Софица (Софи) е омъжена за Жорж Каравасилев и нямат деца. Мария (Маричи) е омъжена за Конрад Петер и имат четири деца. Друг от синовете на Божия и Гаврил – Константин (Костика) е роден в Галац през 1883 г. но завършва право в Екс ан Прованс – Франция през 1909 г. Той е женен за Елиза Атанасович (родственица на д-р Георги Атанасович, първият министър на просвещението след освобождението). Имат дъщеря Еужени-Пиерета (Нани), известна и като Танте Лизи, която е родена в Галац. Говорело слабо български, а клюката твърди, че е била най-красивата жена в София. Там я завежда съпругът и Димитър Димчев от Стара Загора. Имат две деца – Константин Димчев (Диди) и Мария-Елиза (Марлиз) Димчева. Константин Димчев (1933-1984) е известен български актьор. Снимката е предоставена с любезното съдействие на Анатолия Тодорова (Исторически музей-гр. Свищов)
Актьорът Константин Димчев (1933-1984) в сцена от българския игрален филм “Адаптация” (1981). Снимка: Скрийншот
Актьорът Константин Димчев (1933-1984) в сцена от българския сериен филм “Капитан Петко войвода” (1981). Снимка: Скрийншот
Дъщерята Мария-Елиза (Марлиз) Димчева е волейболна легенда, като е играла първо в “Ударник” (днешна “Славия”), а по-късно в нациналния ни отбор. По-известна стана с телевизионните уроци по английски език, които водеше по националната телевизия. Снимка: https://www.vsyakanedelya.com/
Тук са двете етърви – Божия Аврамова и Екатерина Аврамова. Екатерина е сестра на Николай Павлович, омъжена за Димитър Аврамов. Божия е съпруга на неговия брат – Гаврил Аврамов. Божия е приседнала по-ниско, със светла рокля. Снимката е предоставена с любезното съдействие на Анатолия Тодорова (Исторически музей-гр. Свищов)

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *