Блог,  Личности,  Новини

Иван Керезов (1951-2017) – Бреговецът

Снимка: личен архив

Иван Керезов е роден на 15 юни 1951 година в Пазарджик.

Родителите му Стоянка и Георги Керезови са работници.  Баща му за кратко е председател на мебелна кооперация “Свобода”. Има сестра Гинка Керезова-Кеворкян, юрист по професия.

Иван завършва с отличен успех ОУ “Георги Брегов” и гимназия “Константин Величков” през 1969 година.

През есента на същата година е приет в Софийския университет ” Климент Охридски”, специалност “История”. Там негови преподаватели са най-добрите за времето си и свободомислещите историци в страната.

Завършва през януари 1974 г. с профил – „Нова и Най-нова история“.

Мобилизиран е в НШЗО “Христо Ботев” в Плевен до 30 септември 1975 година.

След уволнението си постъпва на работа като учител по история в ЕСПУ “Георги Брегов”, където остава до пенсионирането си през август 2011 година, цели 36 години.

Малко известен е фактът, че през 80-те години на миналия век беше поканен от директора на Военно-историческия музей в София да постъпи на работа при него. Но той обичаше своя град и училището си и остана до края в него.

Освен историята, Иван беше известен лечител чакръкчия, наследил уменията на своите баща и дядо. Винаги е бил много скромен, благороден и добър по характер. Такъв беше и като съпруг и баща на син и дъщеря.

И днес негови ученици споделят с мен уважението и обичта си към него и начина му на преподаване. Той казваше, че учениците трябва да бъдат научени да мислят и вадят поуки и изводи от историята и живота.

„Господин Керезов, вие сте жив в делата на учениците си- на тези от нас, които вдъхновихте и окуражихте да вървят напред и нагоре продължавайки вашата мисия с любовта към знанието, с която вие ни заредихте.

Огромно БЛАГОДАРЯ и дълбок ПОКЛОН!“

Люси Джалъзова, негова ученичка и преподавателка по метода на Мария Монтесори в САЩ

Умира внезапно на 27 януари 2017 година.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *