Учебната година в инициативи

2022/2023 уч.г.

Участие в Кръглата маса по повод 120-годишнината от рождението на Никола Фурнаджиев, 31.05.2023 г.

За мен беше чест да се включа днес в Кръглата маса, посветена на 120-годишнината от рождението на българския поет Никола Фурнаджиев (1903-1968).

Представих своята презентация на тема “Никола Фурнаджиев в Истанбул (133-1938)” и с удоволствие изслушах другите колеги.

Посещение в ОУ „Любен Каравелов“ гр. Пазарджик и среща с учениците по повод Международния ден на европейските автори, 22.04.2023 г.

Ученически проекти

През цялата учебна година учениците от пети клас подготвяха и представяха свои проекти.

Седемте чудеса на света: антични и съвременни, 28.03.2023 г.

Чудесен съвместен урок на тема „Седемте чудеса на света“ представиха учениците от 5. В клас, с преподавател Илия Михайлов, и децата от 4. А и 4. Б класове, с класни ръководители Ганка Проданова и Петя Кашева.

Петокласниците представиха пред своите съученици Седемте чудеса на античния свят, а четвъртокласниците представиха съвременните Седем чудеса на света.

Това беше поредният чудесен пример за партньорство и приемственост между различните випуски в нашето училище.

Международен ден на театъра, 27.03.2023 г.

По чудесен начин отбелязахме Международния ден на театъра (27-ми март). По покана на нашия колега Илия Михайлов ни гостува актрисата Веселина Господинова – дъщеря на великия български актьор Кирил Господинов (1934-2003). Тя се срещна с ученици и учители и говори пред тях за своя баща, актьорската професия, за театъра и за българското кино. Заедно с нея бе и нейният син – Кирил Господинов (внук), който прочете есе за своя дядо.

След гостуването си в училище те посетиха и Дневния център за деца и младежи с увреждания „Вяра, Надежда и Любов“ – гр. Пазарджик

Основахме нашето училищно интернет радио – Радио “Чиксалън”, 15.03.2023 г.

През 2022/2023 уч.г. поставихме началото на една уникална, не само за СУ “Георги Брегов” гр. Пазарджик, но и за Община Пазарджик, инициатива. На 15.03.2023 г., заедно с Петър Киричев и Борислав Златанов (тогава ученици от 11. А клас) създадохме училищното интернет радио (подкаст) в Spotify Радио “Чиксалън”. До края на учебната година записахме цели 20 епизода.

ще в самото начало на подкаста получихме подкрепата на български журналисти, актьори и музиканти: Георги Тошев (btv), Кристина Баксанова (btv), Ники Кънчев (“Дарик радио”), Христо ШоповАсен Блатечки, Емил Анчев (рок група “Конкурент”), Славчо Николов (рок група “Б.Т.Р.”), Иво Сиромахов, Валентин Ганев (Народен театър “Иван Вазов”), Васил Бележков (рок група “Епизод”), Стефан Попов (Драматаичен театър-Пловдив), Веси Господинова, Гергана Русекова (Софийска опера и балет). Те ни подариха своите гласове, за което изказваме своята благодарност.

Българският журналист Георги Тошев ни подари слоган за подкаста – “Истории, които се помнят!”

Екипът на Радио “Чиксалън” (от ляво на дясно): Борислав Златанов, Илия Михайлов, Петър Киричев, 15.03.2023 г. Снимка: архив на подкаста

Лекция по българска история в Затвора-гр. Пазарджик, 09.03.2023 г.

По покана на Красимира Паунова, инспектор „Социални дейности” в Затвора в Пазарджик, днес с гостувахме там с моя приятел и съратник Марин Иванов

Поговорихме с лишените от свобода за Освобождението на България и направихме малка викторина с въпроси по темата.

За всеки верен отговор Краси беше предвидила награди.

Бил съм няколко пъти, по различни проекти, на това място, но винаги го преживявам по своему. Така беше и днес към края, когато пуснахме рецитал на “Опълченците на Шипка”. По време на видеото забелязах как един човек от първите редове се просълзи.

Надявам се поне малко да сме разнообразили ежедневието на тези хора.

Двама ученици, класирани на Областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, 26.02.2023 г.

Емил Серев (5. В) и Коцето (6. В клас) се класираха за Областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, проведен на 26.02.2023 г.

Емил Серев (5. В) и Коцето (6. В клас) се класираха за Областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, проведен на 26.02.2023 г.

Помним заедно Апостола (1.Б, 11. А и 12. А клас), 17.02.23 г.

Съвместна инициатива, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски (1837-1873), под надслов „Помним заедно Апостола“ представиха днес учениците от 1. Б клас, класен ръководител Ани Цурева и Вили Хюсеин (ГЦОУД), заедно с техните по-големи съученици от 11. А и 12. А клас, водени от своя учител по история и цивилизации Илия Михайлов.

Първокласниците бяха подготвили чудесни тематични табла и албуми с цитати от Апостола, стихчета и песни, посветени на Левски. Техните учителки прочетоха разказа „Синеокият рибар“ на Георги Мишев, а по-големите ученици се включиха с интересни подробности от живота на Васил Левски и посещенията му в Пазарджик.

Всички попълваха работни листове с важни дати и събития, свързани с Левски.

Гост на този чудесен интегриран урок бе директорът на нашето училище г-жа Добринка Райкова.

Дискусия в исторически клуб “Паметь”, посветена на 145 години от Освобождението на Пазарджик, 09.02.2023 г.

С моя приятел и съратник Марин Иванов от Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев” – Пазарджик , подкрепихме инициативата на младите хора от Исторически клуб “ПаметЪ”  Митко и Стойчо, в чест на 145-годишнината от Освобождението на Пазарджик.

Това е нашият начин да им отдадем почит.

“Ордени, медали и бойни знамена от Царство България”, 20.12.2022 г.

Със сладурите от 7. Г клас представихме в Тиймс нашата положителна практика на тема “Ордени, медали и бойни знамена от Царство България”.

Специален наш гост беше моят съратник и приятел Александър Алексиев – председател на Българското хералдическо и вексилоложко общество.

Благодаря на него, на децата, на г-жа Vanya Apostolova от РУО-гр. Пазарджик, както и на всички колеги, които ни уважиха!

Надявам се, че беше интересно и полезно.

Денят на толерантността, 16.11.2022 г.

По особено вълнуващ и мил начин отбелязаха Международния ден на толерантността малчуганите от 1. Б клас, класен ръководител Ани Цурева. Заедно със свои по-големи съученици – абитуриентите от 12. А клас, класен ръководител Илия Михайлов, те гостуваха на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Вяра, Надежда, Любов“ – гр. Пазарджик. Там представиха своя урок на тема „Да бъдем толерантни! Да бъдем добри!“.

Присъстваше г-н Атанас Василев – учител от Ресурсния център.

Първокласниците бяха подготвили тематични игри, картички, табло и стихчета. Заедно със своя учител по музика, г-жа Зорница Йовчева изпълниха песнички, а някои и танцуваха.

Г-жа Цурева прочете поучителна приказка за различието и неговото богатство.

Вълнуващ беше финалът на урока, когато всички деца се събраха заедно, снимаха се и разговаряха.

Първокласниците връчиха на своите приятели от Центъра, закупени от родителите им, санитарни материали и лакомства.

Благодарим за гостоприемството на колегите от Центъра и лично на директора г-жа Гергана Васева!

“Приказка за България”, 28.10.2022 г.

Емоционален урок на тема „Приказка за България“ представиха днес малчуганите от 4. Б клас, класен ръководител Петя Кашева. Инициативата беше посветена на Деня на народните будители (1-ви ноември). Това бе едно истинско преживяване на българското минало, което децата подариха на своите съученици в препълнената зала „Движение“. Малчуганите силно разчувстваха всички и с прекрасните си стихотворения и песни, подготвени с помощта на колежката по музика Валя Нейчева.

Учениците бяха подготвили чудесни патриотични проекти, а тяхната по-голяма съученичка Деси Тодорова (10. А клас) се включи в украсата на залата със своя чудесна картина на хан Аспарух.

В урока се включи и Илия Михайлов (история и цивилизации), който разказа на децата интересни подробности за живота и делото на патрона на нашето училище Георги Брегов (1840 – 1884).

Присъстваха заместник-директорите г-жа Анита Дунчева и г-жа Руми Кацарова, които поздравиха четвъртокласниците и техните учители.

2021/2022 уч. г.

Четири положителни практики

27.10.2021 г. – урок-трибют „Баш майстора завинаги. Спомен за Кирил Господинов, с който почетохме паметта на един от обичаните български актьори – Кирил Господинов (1934 – 2003). Специален гост беше дъщерята на Кирил Господинов – Веси Господинова.

27.10.2021 г. - урок-трибют „Баш майстора завинаги. Спомен за Кирил Господинов, с който почетохме паметта на един от обичаните български актьори – Кирил Господинов (1934 – 2003). Специален гост беше дъщерята на Кирил Господинов – Веси Господинова.
27.10.2021 г. – урок-трибют „Баш майстора завинаги. Спомен за Кирил Господинов, с който почетохме паметта на един от обичаните български актьори – Кирил Господинов (1934 – 2003). Специален гост беше дъщерята на Кирил Господинов – Веси Господинова.

21.12.2021 г. – положителна практика по История и цивилизации и Изобразително изкуство на тема “Светът на Средновековието” с учениците от 6. Г клас организирахме и проведохме заедно с колежката Дияна Николова. Със специалното участие на доц. Георги Томов от Медицински университет-град Пловдив

21.12.2021 г. - положителна практика по История и цивилизации и Изобразително изкуство на тема "Светът на Средновековието" с учениците от 6. Г клас организирахме и проведохме заедно с колежката Дияна Николова.
21.12.2021 г. – положителна практика по История и цивилизации и Изобразително изкуство на тема “Светът на Средновековието” с учениците от 6. Г клас организирахме и проведохме заедно с колежката Дияна Николова.

30.03.2022 г. – положителна практика с учениците от 7. В клас по история и цивилизации на тема “Технически постижения на социалистическа България”.

Специален техен гост беше най-големият познавач на тази тема, българският учен и колекционер Антон Оруш.

30.03.2022 г. – положителна практика с учениците от 7. В клас по история и цивилизации на тема "Технически постижения на социалистическа България". Специален техен гост беше най-големият познавач на тази тема, българският учен и колекционер Антон Оруш.
30.03.2022 г. – положителна практика с учениците от 7. В клас по история и цивилизации на тема “Технически постижения на социалистическа България”. Специален техен гост беше най-големият познавач на тази тема, българският учен и колекционер Антон Оруш.

17.06.2022 г. – комбиниран урок по Химия и История и цивилизации с колежката Руслана Куртева. Специален наш гост бе инженер-химик Еди Торосян – дългогодишен технолог в „Ален мак“ – гр. Пловдив и Star Nails Bulgaria.

17.06.2022 г. - комбиниран урок по Химия и История и цивилизации с колежката Руслана Куртева. Специален наш гост бе инженер-химик Еди Торосян – дългогодишен технолог в „Ален мак“ – гр. Пловдив и Star Nails Bulgaria.
17.06.2022 г. – комбиниран урок по Химия и История и цивилизации с колежката Руслана Куртева. Специален наш гост бе инженер-химик Еди Торосян – дългогодишен технолог в „Ален мак“ – гр. Пловдив и Star Nails Bulgaria.

Олимпиади

27.02.2022 г. – над 20 ученици от 6-7 клас се включиха в училищния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации, който се проведе на 27.02.22 г.

27.02.2022 г. - над 20 ученици от 6-7 клас се включиха в училищния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации, който се проведе на 27.02.22 г.
27.02.2022 г. – над 20 ученици от 6-7 клас се включиха в училищния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации, който се проведе на 27.02.22 г.

Кремена Аврейска и Кристиян Славчев (7. А клас) се класираха за Областния кръг на същия форум, а Креми спечели първо място там.

Кремена Аврейска (7. А клас) спечели първо място на Областния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации
Кремена Аврейска (7. А клас) спечели първо място на Областния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации

Страхотен успех бе и класирането на училищния отбор по Гражданско образование на Националния кръг на олимпиадата по предмета. Още през март организирах и училищен кръг на олимпиадата с ученици от 12. А клас. Те участваха на Областния кръг на същия форум и се класираха за Националния кръг със своя проект, който озаглавихме „Аудио книга с кауза“. Той предвиждаше изработване на диск с аудио книга, в която да се включат стихове, импресии и разкази на учениците, които те са създавали през годината. Наши партньори в това станаха прекрасните хора от Фондация „Съпричастие“ – гр. Пазарджик, актьорите Стефан Попов (Драматичен театър – Пловдив), Тодор Кайков (Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – гр. Пазарджик), певецът Богдан Томов, проф. Дияна Борисова (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ гр. София) и др.

Капитанът на училищния отбор по Гражданско образование Теодор Димитров (12. А ) представя проекта пред журито на Областния кръг на олимипадата.

Публикации

Извън работата си в училище посочвам също двете си публикации. Едната бе в печатния орган на Съюза на българските музикални и танцови дейци – сп. “Музикални хоризонти” (бр. 3/2022 г.), посветена на “Collegium Ritornello” при НУМТИ “Добрин Петков” гр. Пловдив.

Публикация в печатния орган на Съюза на българските музикални и танцови дейци - сп. "Музикални хоризонти" (бр. 3/2022 г.), посветена на "Collegium Ritornello" при НУМТИ "Добрин Петков" гр. Пловдив.
Публикация в печатния орган на Съюза на българските музикални и танцови дейци – сп. “Музикални хоризонти” (бр. 3/2022 г.), посветена на “Collegium Ritornello” при НУМТИ “Добрин Петков” гр. Пловдив.

А втората бе посветена на използването на киното в обучението по история – в печатния орган на Сдружението на преподавателите по история в България – сп. „Диалогът в историята“ (бр. 6/2022 г.)

Обучения

01.12.2021 г. – по поръка на моя инспектор от РУО – гр. Пазарджик, г-жа Ваня Апостолова, организирах и проведох обучение с учители по история от Област Пазарджик, посветено също на използването на киното в час по история. То се проведе в „Тиймс“.

01.12.2021 г. – по поръка на моя инспектор от РУО – гр. Пазарджик, г-жа Ваня Апостолова, организирах и проведох обучение с учители по история от Област Пазарджик, посветено също на използването на киното в час по история. То се проведе в „Тиймс“.
01.12.2021 г. – по поръка на моя инспектор от РУО – гр. Пазарджик, г-жа Ваня Апостолова, организирах и проведох обучение с учители по история от Област Пазарджик, посветено също на използването на киното в час по история. То се проведе в „Тиймс“.

22-24.10.21 г. – участвах в ползотворно обучение по Гражданско образование, което се проведе във Велинград от лектори на фондация „Hanns-Seidel-Stiftung и Public Policy Institute“.

22-24.10.21 г. - участвах в ползотворно обучение по Гражданско образование, което се проведе във Велинград от лектори на фондация „Hanns-Seidel-Stiftung и Public Policy Institute“
22-24.10.21 г. – участвах в ползотворно обучение по Гражданско образование, което се проведе във Велинград от лектори на фондация „Hanns-Seidel-Stiftung и Public Policy Institute“

Други инициативи

С ученици от седмите класове реализирахме проекта ми “Възрожденци от Татар Пазарджик”.

В първия етап децата работиха с биографиите на Георги Брегов, Константин Величков, Стефан Захариев и Мария Сутич. Подготвиха и защитиха свои доклади за тях. А във втория етап издириха места в Пазарджик, свързани с техния живот и дело. Снимаха се и качиха снимките в социалните мрежи.

С ученици от седмите класове реализирахме проекта ми "Възрожденци от Татар Пазарджик".
С ученици от седмите класове реализирахме проекта ми “Възрожденци от Татар Пазарджик”.

26.10.2021 г. – с учениците от 11. А клас посетихме паметника на Хаджи Найден Йованович Татарпазарджичанина (1805 – 1862).

26.10.2021 г. – с учениците от 11. А клас посетихме паметника на Хаджи Найден Йованович Татарпазарджичанина (1805 - 1862).
26.10.2021 г. – с учениците от 11. А клас посетихме паметника на Хаджи Найден Йованович Татарпазарджичанина (1805 – 1862).

02.11.2021 г. – с учениците от 11. А клас посетихме изложбата „Род“ на художничката и възпитаник на СУ ”Георги Брегов” гр. Пазарджик Радина Росенова.

02.11.2021 г. - с учениците от 11. А клас посетихме изложбата „Род“ на художничката и възпитаник на СУ ''Георги Брегов'' гр. Пазарджик Радина Росенова.
02.11.2021 г. – с учениците от 11. А клас посетихме изложбата „Род“ на художничката и възпитаник на СУ ”Георги Брегов” гр. Пазарджик Радина Росенова.

22.02.2022 г. – ни гостува отец Петко Еленкин от православен храм „Св. Георги“ – гр. Пазарджик. Той запозна учениците от 10. А клас с някои интересни детайли от каноничната страна на християнството и неговите основни послания, ценности и добродетели.

22.02.2022 г. - ни гостува отец Петко Еленкин от православен храм „Св. Георги“ – гр. Пазарджик. Той запозна учениците от 10. А клас с някои интересни детайли от каноничната страна на християнството и неговите основни послания, ценности и добродетели.
22.02.2022 г. – ни гостува отец Петко Еленкин от православен храм „Св. Георги“ – гр. Пазарджик. Той запозна учениците от 10. А клас с някои интересни детайли от каноничната страна на християнството и неговите основни послания, ценности и добродетели.

12.05.2022 г. – с учениците от 10. А клас отдадохме почит пред паметника на Георги Бенковски (1844 – 1876) по повод 146 г. от смъртта на този смел и достоен мъж.

12.05.2022 г. - с учениците от 10. А клас отдадохме почит пред паметника на Георги Бенковски (1844 - 1876) по повод 146 г. от смъртта на този смел и достоен мъж.
12.05.2022 г. – с учениците от 10. А клас отдадохме почит пред паметника на Георги Бенковски (1844 – 1876) по повод 146 г. от смъртта на този смел и достоен мъж.

23.05.2022 г. – със зрелостниците от 12. А клас: Теодор Димитров, Елица Манчева, Анджи Исламова, Мартина Вълчинова и Дани Шкодров посетихме София на 23.05.22 г.. Там се срещнахме с проф. Дияна Борисова – преподавател по Сценична реч в  НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“, която ни запозна с работата си в Академията. Посетихме и Къщата-музей на Пейо Яворов.

Екскурзията беше награда за абитуриентите по повод класирането им на Националния кръг на Олимпиадата по Гражданско образование. Пътуването беше финансирано по стипендията на нашия приятел Димитър Гаджев, на когото изказваме своите огромни благодарности.

23.05.2022 г. - със зрелостниците от 12. А клас: Теодор Димитров, Елица Манчева, Анджи Исламова, Мартина Вълчинова и Дани Шкодров посетихме София на 23.05.22 г.. Там се срещнахме с проф. Дияна Борисова – преподавател по Сценична реч в  НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“, която ни запозна с работата си в Академията. Посетихме и Къщата-музей на Пейо Яворов.
23.05.2022 г. – със зрелостниците от 12. А клас: Теодор Димитров, Елица Манчева, Анджи Исламова, Мартина Вълчинова и Дани Шкодров посетихме София на 23.05.22 г.. Там се срещнахме с проф. Дияна Борисова – преподавател по Сценична реч в  НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“, която ни запозна с работата си в Академията. Посетихме и Къщата-музей на Пейо Яворов.

Грамота от СУ “Георги Брегов” гр. Пазарджик

2020/2021 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2020/2021 уч.г. реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали в You Tube.
Вярвам, че това провокира интереса на децата към проблемите на историята като наука. Печели вниманието им. Кара ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превръща ги в пълноценни партньори в час. Повишава при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизации, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
През изминалата 2019/2020 уч.г. само 4-ма ученици от 5 – 6 клас се включиха в училищния кръг на олимпиадата по История и цивилизации, проведена на 7.02.2021 г.
Своеобразен професионален успех за мен бе присъдената ми Национална награда „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Церемонията се проведе на 26.05.21 г. в РИМ – гр. Пазарджик, а наградата връчи г-жа В. Кайтазова от Регионално управление – гр. Пазарджик.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Новите и познати вече за нас условия на дистанционното обучение ни сблъскаха и с други по вид и характер проблеми – липса на реално участие в часовете в Майкрософт Тиймс, безотговорното отношение на много от родителите, които не положиха усилия да контролират децата в тази извънредна ситуация и т.н.

2019/2020 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2019/2020 уч.г. реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали в You Tube.
Вярвам, че това провокира интереса на децата към проблемите на историята като наука. Печели вниманието им. Кара ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превръща ги в пълноценни партньори в час. Повишава при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизации, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
През изминалата 2019/2020 уч.г. участвах в реализирането на две положителни практики и то в условията на онлайн обучение.
1) Интегриран онлайн урок (история, философия и изобразително изкуство) на тема „С историята на културата и изкуството за по-красива градска среда днес“ (29.04.20 г.) – със специалното участие на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов. Ръководители: И. Михайлов, Цв. Арапова и Д. Николова
2) Онлайн урок на тема „Седемте чудеса на античния свят“ (07.05.20 г.) с учениците от 5-ти клас
Държа да отбележа и един друг страхотен успех със свое участие – отличното представяне на учениците от 11. А клас на олимпиадата по Гражданско образование, които достигнаха до нейния Национален кръг. Отново работих в екип с колегите Цв. Арапова и Д. Николова
Пак тук си позволявам да посоча третата ми книга – „Автобус за бнякъде“, в която включих рисунки на ученици от 9 – 11 клас.
Над 30 ученици от 5 – 7 клас се включиха в училищния кръг на олимпиадата по История и цивилизации, проведена на 16.01.2020 г.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Новите и непознати за нас условия на дистанционното обучение ни сблъскаха и с други по вид и характер проблеми – липса на реално участие в часовете в Майкрософт Тиймс, безотговорното отношение на много от родителите, които не положиха усилия да контролират децата в тази извънредна ситуация и т.н.

2018/2019 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2018/2019 уч.г. реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали в You Tube.
Много положително в тази посока се оказа закупуването на смарт телевизора за кабинета по история, което стана възможно благодарение на събраните от мен 1000 лв. от частни дарители. Те получиха свидетелства за дарения, а телевизорът дарих на училището.
Вярвам, че това провокира интереса на децата към проблемите на историята като наука. Печели вниманието им. Кара ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превръща ги в пълноценни партньори в час. Повишава при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизации, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
Като свое лично професионално постижение през изминалата учебна година изтъквам на преден план високото отличие, което получих от РУО – гр. Пазарджик – почетната грамота за високи постижения, което ми бе връчено от началника на РУО г-жа В. Кайтазова на официална церемония в ХГ „Станислав Доспевски“ гр. Пазарджик на 04.05.19 г.
През изминалата 2018/2019 уч.г. участвах в реализирането на две положителни практики, една съвместна инициатива и една творческа среща.
На 27.11.18 г., съвместно с библиотекар М. Иванов от РБ „Никола Фурнаджиев“, реализирахме лектория на тема „Ньойския договор и България“. Тя се проведе в Хуманитарен отдел на библиотеката с участието на учениците от 8. А клас и читатели.
Проведох положителна практика на тема „Руско – турската война от 1877/1878 г. и Освобождението на България“ с ученици от 4 клас на СУ „Черноризец Храбър“ – гр. Пловдив (22.02.2019 г.) по покана на колежката Мирослава Чалъкова.
Интегриран международен урок на тема „Празници, които ни обединяват“ (22.04.2019 г.) – проведохме съвместно с И. Вучева, колегите и учениците от 25-та гимназия на гр. Ставропол.
Посочвам и съвместна ни инициатива с Петя Точкова по повод Седмицата на четенето – среща с учениците от НУ „Васил Друмев“ гр. Пазарджик (24.04.19 г.).
Взех участие като жури в Националната конференция на училищата – посланици на Европейския парламент – Пазарджик (22.03.19 г.).
Пак тук си позволявам да посоча втората ми книга – „Когато вали“, в която включих рисунки на ученици от 12. А и 12. Б клас. Нейното издаване бе финансирано от Община Пазарджик, а самата книга посветихме на 155 – годишния юбилей на училището.
Над 30 ученици от 5 – 7 клас се включиха в училищния кръг на олимпиадата по История и цивилизации, проведена на 16.01.2019 г.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Проблем, разбира се, бе използването от страна на учениците в час на техните мобилни телефони. През втория срок на изминалата вече учебна година се опитах да въведа система за събиране на всички мобилни устройства в началото на учебния час. Това обаче изисква ежедневни усилия и загуба на минимум 2 – 3 мин. от часа. Би могло да се помисли в посока на създаване на специални дървени шкафове или кутии, в които всеки ученик да оставя своя телефон.

2017/2018 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2017/2018 уч.г. реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.
Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че това провокира интереса на децата към проблемите на историята като наука. Печели вниманието им. Кара ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превръща ги в пълноценни партньори в час. Повишава при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
Специално място отделям на работата си в 7 A клас. Предизвикателство тук беше сливането на учебните програми по Стара история и Средновековие, наложено от новия образователен закон. Положените двустранни усилия от моя страна и от страна на децата доведе до положителни резултати. Въпреки малкият брой часове и създадените екстремни условия, определям работата си в класа като много добра и ползотворна. Благодарение на добрата мотивация и дисциплината в класа успяхме безпрепятствено да се справим с голямото предизвикателство. Учениците получиха един пълноценен курс по антична история и направихме сполучливо въведение в проблематиката на средновековната история.
Като свое лично професионално постижение през изминалата учебна година изтъквам на преден план високото отличие, което получих от Община Пазарджик – „учител на годината“, което ми бе връчено на официална церемония в зала „Маестро Георги Атанасов“, на 18.05.18 г.
През изминалата 2017/2018 уч.г. участвах в реализирането на три положителни практики и една творческа среща.
Хронологично първата положителна практика, в която взех участие бе под надаслов „Городу побратиму Ставрополю 240 лет“, посветена на годишнината от основаването на руския гр. Ставропол, с който Пазарджик е побратимен. Урокът се проведе на 19.12.2017 г., а домакин на проявата бе Военен клуб – гр. Пазарджик. Това бе една съвместна инициатива на колегите Л. Дъбова, Е. Ангелова, М. Пепелянкова и З. Йовчева и ученици от 6 – 11 клас.
Следващата положителна практика с мое участие – „Посланията на Ренесанса“ – се проведе 16.02.2018 г. в ХГ „Станислав Доспевски“ гр. Пазарджик. Това бе съвместен урок с колежката В. Терзийска, по Музика и История и цивилизации, в 8 А клас. Едно истинско мултимедийно изживяване, посветено на музиката, историята и посланията на една от най-значимите исторически епохи – Ренесанса. Урокът бе наблюдаван от колеги – преподаватели по история от училища от града и общината, както и от г-жа В. Апостолова от РУО – гр. Пазарджик.
На 03.05.2018 г., в зала „Движение“, се проведе уникалната творческа среща с Иван Гарелов на тема „Истината за „българската следа“. Кой стреля срещу папа Йоан Павел II”. Нейни организатори бяхме аз и колежката училищен психолог Петя Точкова. Участваха няколко ученици от 11 А клас. В препълнената зала един от най-изявените български журналисти сподели своите спомени около отразяването на един от най-големите международни скандали, в които България се оказва замесена в началото на XX в.
Третата, последна за изминалата учебна година, положителна практика бе „Седемте чудеса на Античния свят“. Тя се проведе на 06.06.2018 г. в зала „Движение“. Организатори бяхме тримата членове на МО „Обществени науки и гражданско образование“ – Ели Стефанова, Таня Стойнова и аз. Включиха се ученици от 6 и 7 клас.
По отношения на работата ми в областта на науките от т.нар. Философски цикъл изтъквам новото предизвикателство, което имах пред себе си – преподаването на Философия в 8 клас. За мое учудване и приятна изненада децата от 8 А клас проявиха интерес към предмета. Часовете бяха полезни и приятни. Оценявам този експеримент като положителен. Явно, в 8 клас, българският ученик вече е готов да се докосне до една от фундаменталните науки.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Проблем, разбира се, бе използването от страна на учениците в час на техните мобилни телефони. През втория срок на изминалата вече учебна година се опитах да въведа система за събиране на всички мобилни устройства в началото на учебния час. Това обаче изисква ежедневни усилия и загуба на минимум 2 – 3 мин. от часа. Би могло да се помисли в посока на създаване на специални дървени шкафове или кутии, в които всеки ученик да оставя своя телефон.

2016/2017 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2016/2017 уч.г. реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.
Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че това провокира интереса на децата към проблемите на историята като наука. Печели вниманието им. Кара ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превръща ги в пълноценни партньори в час. Повишава при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
Специално място отделям на работата си в 7 В клас. Предизвикателство тук беше сливането на учебните програми по Стара история и Средновековие, наложено от новия образователен закон. Положените двустранни усилия от моя страна и от страна на децата доведе до положителни резултати. Въпреки малкият брой часове и създадените екстремни условия, определям работата си в класа като много добра и ползотворна. Благодарение на добрата мотивация и дисциплината в класа успяхме безпрепятствено да се справим с голямото предизвикателство. Учениците получиха един пълноценен курс по антична история и направихме сполучливо въведение в проблематиката на средновековната история.
Като своеобразно постижение в УВР за изминалата учебна година оценявам и интегрираният урок по Анализ на музиката и История и цивилизация на тема „Музиката в българското кино“. Него реализирах съвместно с колежката Вили Терзийска. Това бе една своеобразна изнесена извън училище изява. Нейн домакин стана нашият традиционен партньор ХГ „Станислав Доспевски“ гр. Пазарджик, на 06.12.16 г. В урока се включиха ученици от 10 А и 10 Б клас. Това бе нашата символична подкрепа за проекта на Българската национална телевизия „Лачените обувки на българското кино“, стартирал през 2015 г. Представител на националната телевизия бе Альоша Карабельов – възпитаник на нашето училище и понастоящем оператор в БНТ 2. Той се включи с изпълнение на пианото и разкази за работата си в телевизията. Към момента вече е ясно, че този наш урок е класиран за участие в ежегодния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците – 2017” на тема „Развиваща и подкрепяща образователна среда – творчество, успеваемост, духовност”, който ще се проведе в периода 26 – 31 август 2017 г. в СОК „Камчия”.
Още една положителна практика реализирах през изминалата вече учебна година. Това бе съвместна инициатива по История и цивилизация и ФВС, в партньорство с колегата физкултурник Каприел Ширинян. Тя бе под надслов „Българските спортни легенди на XX век“ и бе проведена на 09.05.17 г. с ученици от 7 В клас. Впоследствие урокът представихме в ЧК пред 6-те класове.
По отношения на работата ми в областта на науките от т.нар. Философски цикъл продължих започната от мен традиция за „работа онлайн“. По мое настояване учениците от 10 клас създадоха свои блогове в различни социални платформи: www.blogger.com, ww.writecraft.io и др. Там те пишеха своите домашни по различни теми от Етиката и правото. Това се оказа особено удачно за поредна година, защото провокира учениците към стремеж за себеизява и то с модерните средства на социалните мрежи. Тук ще си позволя да цитирам блога на Лора Стаменлиева от 10 А клас. Написаното е по предварително зададената от мен тема „Най-добрият човек, когото познавам“:

„Съдбата ме срещна с много добри хора , с изключителни личности , които оставиха незаличими следи в сърцето и душата ми . Някои от тях вече ги няма , с други – разстоянието ни раздели, но връзката и хубавите чувства си останаха. Така се получи в живота ми , че приятелите чувствам по – близки от роднини. С тях свързвам най-красивите и най -тъжните моменти в живота ми.
Благодаря ви , приятели, които направихте невероятни и неочаквани жестове за мен и семейството ми , които никога няма да забравя. Обичам ви!
Днес обаче пиша за един човек, който Бог бе отредил да бъде за кратко време в живота ми , но въпреки това направи толкова много за мен – леля ми!
Най-искрения , най-човечния, безкористен и истински човек , който се превърна в шепа пръст . Човекът , който ме е държал в ръцете си и дори когато не съм приличала на човек е казвал , че съм красива . Беше неотлъчно до мен в най – трудните ми дни , плачех на рамото й , а в най -хубавите се смеехме заедно . Тя бе за мен втора майчица , крепост , упора. В нея виждах това , което в никой друг не открих .
Сега ми останаха спомените с нея , които са заседнали като буца в гърлото ми . Остана нашето общо минало. А колко още можехме да изживеем заедно… Толкова ми е тежко …толкова ми липсва. Защо щастието обича тишината ? Нима бяхме толкова щастливи, колкото близки ?! Защо , когато намерих най -добрия човек, Съдбата ми го отне ?
Поклон пред светлата ти памет , лельо !
Ти завинаги ще останеш моя втора майка …“

Пак по традиция, в часовете по Етика и право, проведохме избори за президент на класа – в 10 А и 10 Б клас (педагогическа форма, с която реализирахме на практика темата „Избори” от учебното съдържание по Етика и право) (март 2017 г.). Всички кандидати бяха подготвили свои предизборни речи, които представиха пред своите съученици. Имаше кратък дебат, а веднага след това – на избори, като на избори – с истински бюлетини, избирателна комисия и крайни резултати.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Проблем, разбира се, бе използването от страна на учениците в час на техните мобилни телефони. През втория срок на изминалата вече учебна година се опитах да въведа система за събиране на всички мобилни устройства в началото на учебния час. Това обаче изисква ежедневни усилия и загуба на минимум 2 – 3 мин. от часа. Би могло да се помисли в посока на създаване на специални дървени шкафове или кутии, в които всеки ученик да оставя своя телефон.

2015/2016 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2015/2016 уч.г. аз реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.
Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че така се засили интереса на децата към проблемите на историята. Спечели вниманието им. Провокира ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превърна ги в пълноценни партньори в час. Повиши при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
За съжаление обаче, още през април 2016 г., се появи проблем с интернет връзката на третия етаж в училище и конкретно – с каб. 306. Призовавам училищното ръководство за решаване на този проблем още преди новата учебна година да е стартирала. Ако искаме да бъдем модерно училище, достъпът до интернет на учителите, е първото необходимо условие за това.
Заслужава си да отбележа тук флашмобът, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април (в двора на училището проведохме импровизирано четене с ученици от 2 и 11 клас). Това става нещо като традиция, защото го провеждаме вече втора година.
Пак по традиция проведохме избори за президент на класа – в 10 А клас (педагогическа форма, с която реализирахме на практика темата „Избори” от учебното съдържание по Етика и право) (март 2016 г.)
След завръщането си от Холaндия, представих две лекции пред ученици от 5 – 8 клас, в които показах с презентация моето посещение в „Норбертус колеж” гр. Розендал. Така учениците имаха възможност да се запознаят с условията в едно елитно холандско училище.
Най-високо обаче оценявам своето участие в интегрирания урок на тема “Мне мама тихо говорила” – пътят към славата на Филип Киркоров”, реализиран съвместно с колегите Л. Дъбова, Е. Ангелова, на 16.12.15 г., в зала “Движение”.
Това беше една наистина впечатляваща инициатива, посветена на живота и творчеството на Филип Киркоров.
Мисля, че пак тук е мястото да посоча успешното представяне на всички наши зрелостници, които избраха за свой втори ДЗИ История и цивилизация или Философски цикъл. Това бяха общо пет ученици от 12 А и 12 Б клас, които успяха да се справят чудесно със сериозното предизвикателство: Демира Трендафилова (12 А клас) – История и цивилизация (Мн. Добър 5.24), Нина Павлова (12 А клас) – Философски цикъл (Добър 3.92), Костадинка Малечкова (12 Б клас) – История и цивилизация (Среден 3,42) и Илияна Нокова (12 Б клас) – Философски цикъл (Добър 3.81).

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.
Проблем, разбира се, бе използването от страна на учениците в час на техните мобилни телефони. През втория срок на изминалата вече учебна година се опитах да въведа система за събиране на всички мобилни устройства в началото на учебния час. Това обаче изисква ежедневни усилия и загуба на минимум 2 – 3 мин. от часа. Би могло да се помисли в посока на създаване на специални дървени шкафове или кутии, в които всеки ученик да оставя своя телефон.

2014/2015 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2014/2015 уч.г. аз реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.
Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че така се засили интереса на децата към проблемите на историята. Спечели вниманието им. Провокира ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превърна ги в пълноценни партньори в час. Повиши при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
На 21.04.15 г., по моя инициатива, заедно с колегата по ФВС Каприел Ширинян реализирахме своеобразна и уникална по рода си положителна практика. Това бе урок под надслов “Помня и изисквам”, посветен на 100 – годишнина от Арменския геноцид (1915 – 2015). Представихме богат доклад и авторски филм посветен на това тъжно събитие от човешката история.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.

2013/2014 уч. г.

I. Постижения в ОВП

По традиция и през изминалата 2013/2014 уч.г. аз реализирах своята учебно-възпитателна работа във всички поверени ми класове и предмети, с помощта на програмата за мултимедийни презентации Power Point.
За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com и мн. др.
Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.
Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че така се засили интереса на децата към проблемите на историята. Спечели вниманието им. Провокира ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превърна ги в пълноценни партньори в час. Повиши при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.
Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.
Друго, което мисля, че си заслужава да отбележа тук, е свързано с работата ми по Философия в 11 А клас. По моя идея и инициатива почти всички ученици тук създадоха свои блогове в блог – платформата на Google – Blogger. Именно в блоговете си те пишеха своите домашни по предмета, философски есета на различни теми и др., прилагайки към тях различни снимки, видео и др. Това направи нашата съвместна работа много по-интересна, динамична и интерактивна.
Учебната година стартира доста вдъхновяващо за мен и моите колеги от МО „Обществени науки и гражданско образование”. На 09.09.2013 г, на традиционното годишно съвещание на учителите по ОНГО имахме възможността да се запознаем лично с един истински съвременен изследовател, учен и естествоизпитател – проф. Румен Пенин, който аз бих определил като „българския Индиана Джоунс”.
Пак тук е мястото да отбележа състезанието по Човекът и обществото в 4 клас, което проведохме на 19.12.2013 г съвместно с колегите класни ръководители на 4 А и 4 Б клас – Е. Гунчева и А. Цурева, под надслов „България – моята родина”. То включваше 3 кръга и премина оспорвано и интересно. Така под състезателна форма децата затвърдиха своите знания и умения по предмета. Надявам се, че това е оказало благотворно влияние и за последвалото много добро представяне на НВО.
Близо два месеца по-късно, на 28.02.2014 г., съвместно с г-жа Л. Дъбова осъществихме един друг амбициозен, изключително интересен и нетрадиционен проект. Нарекохме го „МЕТРО 2033”, защото беше посветен на едноименната книга на модерния руски автор Дмитрий Глуховски.
Самият формат на урока също бе нетрадиционен. Нарекохме го „урок – послание”, който премина под формата на своеобразна кръгла маса. Това бе интегрирано занятие с многопосочни междупредметни връзки (История и цивилизация, Руски език, БЕЛ, ИТ и др.). Презентиран бе споменатият вече постапокалиптичен роман на Дмитрий Глуховски. Представени бяха биографични данни за автора, историческа справка за московското метро, едноименната компютърна игра и интересна анкета, в която се включиха ученици и учители, на тема „Как си представяте краят на света?”.
Урокът имаше шанса да стане уникален и с това, че трябваше да бъде първият по рода си, излъчван директно, онлайн, в училищния канал в You Tube. За съжаление, слабата интернет връзка не позволи това да се случи. Излъчени бяха само 9 минути, преди тя да се срине.
Пак тук мога да посоча и срещата с руските колеги от 25-та гимназия на гр. Ставропол. Тя се проведе на 20.05.14 г. и ни даде възможност за своеобразна обмяна на опит, споделяне на идеи и „сверяване на часовниците”.

II. Трудности и проблеми в ОВП

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.
Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.
Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.
Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.
И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ в час.
Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.

2011/2012 уч. г.

I. Характеристика на УВР по предмети

 

 1. История и цивилизация

 

През изминалата вече учебна година ми бяха поверени осем  класа в дисциплината История и цивилизация: 8 Б, 9 А, 10 А, 11 А, Б, В, 12 А, Б.

По традиция целият курс на обучение тук реализирах с помощта на програмата Power Point.

Всички теми от учебното съдържание бяха разработени и представени от мен под формата на мултимедийни презентации.

За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com  и мн. др.

Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.

Мисля, че това се оказа сполучлив ход. Вярвам, че така се засили интереса на децата към проблемите на историята. Спечели вниманието им.             Провокира ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превърна ги в пълноценни партньори в час. Повиши при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.

Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.

Давам си ясна сметка обаче, че всичко това се случи благодарение на предоставената ни от УР материална база и свободен достъп до интернет.

Учениците от 8 Б клас изучаваха средновековна история в общ курс от 51 уч.ч. Бързам веднага да заявя категорично, че този „скромен” брой часове е крайно недостатъчен за ефективен учебен процес и добри резултати. Нещо повече, аз бих определил тези 51 учебни часа като „обидно малко” за проблемите на медиевистиката.

Така програмата е меко казано „небалансирана” от гледна точка на съотношението между новите теми и часовете за упражнение и обобщение.

Към това се прибави и ниската мотивация за учебен труд у учениците от този клас. Естествен резултат от това е и ниският успех на класа и отсъствието на отлични оценки за втория срок и за годината.

В този клас УВР се концентрира около овладяването на дисциплината и „борба” за провеждане на нормален учебен процес в час.

За да засиля интереса на учениците към предмета, си позволих да прожектирам пред тях избрани моменти от игралните исторически филми „Смело сърце” (1995) и „Небесно царство” (2005), свързани с важни проблеми на средновековната история като феодализма и кръстоносните походи.

За сравнение, успехът на класа от входното ниво е Среден 3, 41, а годишният успех – Добър 3, 68.

В 9 А клас се изучаваше Нова история. Всички ученици тук разполагаха със свои тетрадки по предмета, а учебници имаха половината от тях, което позволяваше работата по групи.

Освен „традиционните” изпитвания (устни и писмени) учениците от класа работиха в екипи по избрана от тях тема от урочното съдържание и разработиха свои презентации, които представиха пред съучениците си.

Проведено беше и изпитване върху по-важните понятия, свързани с изучаването на Новата история.

Тук регистрираните резултати след края на учебната година изглеждат така:

Клас Входно ниво Успех 1-ви срок Изходно ниво Годишен успех
9 А Добър 3, 50 Добър 4, 06 Добър 3, 75 Добър 4, 18

 

Учениците от 10 А и 11 А класове изучаваха Най-нова обща история.

В 10 А клас почти всички деца разполагаха със свои тетрадки по предмета, но учебниците бяха много малко. Като цяло отношението към предмета тук не бе на нужното ниво, доказателство за което са цифровите показатели.

Много по-различно протекоха заниманията ни в час с 11 А клас. Това са най-мотивираните ученици, с най-високи изисквания към себе си, желание за учебен труд и хъс за нови знания и умения. Затова тук успехът е най-висок.

Почти на 100% всички разполагаха както с учебници, така и с тетрадки по предмета. Удоволствие е да се работи с тези деца.

И в двата класа бяха проведени необходимият брой устни и писмени изпитвания, по-важните понятия, събития, дати, исторически личности и анализ на документи.

За да могат учениците от двата класа да се „докоснат” до епохата, използвах силата на т.нар. „седмо изкуство” (киното). Прожектирах пред тях откъси от игралните филми „Враг пред портата” (2001), посветен на Втората световна война, и „Взвод” (1986), посветен на Виетнамската война.

Цифровите показатели на двата класа са следните:

 

Клас Входно ниво Успех 1-ви срок Изходно ниво Годишен успех
10 А Среден 3,05 Добър 3, 52 Добър 3,79 Добър 3,87
11 А Мн. добър 4,62 Мн. добър 4,89 Мн. добър 4, 53 Мн. добър 5, 26

 

11 Б, 11 В и 12 А класове изучаваха през изминалата вече учебна година така важната с оглед на ДЗИ История на България.

Първите два класа (11Б,В) не положиха особени усилия в овладяването на учебния материал. Учебници в тези  класове липсваха. Отсъстваше също и каквото и да било желание за учебен труд. Лошата дисциплина, многобройните отсъствия и на безотговорното поведение на някои от тези ученици превърнаха опитите ми за преподаване в тези класове в истинско предизвикателство и изпитание за педагогическите ми умения.

Поради тези причини ниските показатели на учениците от тези два класа са напълно разбираеми и обясними.

За щастие зрелостниците от 12 А клас  успяха да се мобилизират навреме и да участват много по-ефективно в учебния процес, регистрирайки по-добри резултати.

 

Клас Входно ниво Успех 1-ви срок Изходно ниво Годишен успех
11 Б Среден 2,88 Среден 3,16 Добър 3,75 Добър 3,62
11 В Среден 3,22 Добър 3,85 Добър 3,71 Добър 4,01
12 А Добър 4,04 Мн.добър 4,56 Добър 4,29 Мн.добър 5,22

 

Само учениците от 12 Б клас изучаваха през тази учебна година Балканска история. Тук почти всички ученици разполагаха със свои тетрадки по предмета, които старателно водеха, а аз редовно проверявах.

Учебниците бяха само два, но успяхме да създадем стройна организация и децата редовно преснимаха съответните теми за всеки час. Това наистина беше пример за ученическо сътрудничество и чувство за отговорност към учебния процес.

Освен необходимият брой устни и писмени изпитвания, учениците от този клас разработиха и представиха по екипи свои доклади и мултимедийни презентации, посветени на различните балкански държави.

Поради по-големият брой часове тук, успях да прожектирам сръбският игрален филм „Зона Замфирова” (2002), който сполучливо отразява балканските нрави и манталитет от XIXв.

Положените усилия и старание на учениците намериха цифрово изражение в техните добри резултати.

 

Клас Входно ниво Успех 1-ви срок Изходно ниво Годишен успех
12 Б Мн. добър 4,57 Мн. добър 4,76 Мн.добър 4,91 Мн. добър 5,04

 

 1. Психология и логика

 

Психология и логика изучаваше само един клас – 9 А. Традиционно часовете по психология са по-атрактивни и привлекателни за учениците, докато логиката им се струва „скучна” и „статична”, отдалечена от ежедневието им.

Въпреки всичко мисля, че предоставените ми 54 учебни часа бяха интересни и ползотворни за всички. Проведохме различни дискусии на теми, посветени на любовта, приятелството, семейството, секса и др. Решавахме различни тестове и задачи.

Успехът от първия срок е Мн. добър 4,68, а годишния успех – Мн. добър 4,87.

 1. Етика и право

 

10 А беше класът, който изучаваше Етика и право през изминалата вече учебна година. За разлика от часовете по История и цивилизация, тук учениците от класа бяха много по-активни. Вероятно различните морално-етични и правни проблеми са по-близки до младите хора.

Особен интерес предизвикаха темите за свободата, достойнството, уважението, гражданското общество, изборите и др.

Разисквахме различни правни казуси. Проведохме дискусии от типа „За или против смъртното наказание”, „Да се разрешат ли еднополовите бракове?” и др.

Първият срок бе посветен на етиката с един учебен час и без срочна оценка. Вторият срок изучавахме правото с два учебни часа.

Годишният успех на класа е Добър 4,43.

 

 1. Философия

 

Учениците от 11 А клас изучаваха Философия в курс от 54 учебни часа, което е крайно недостатъчно.

Въпреки всичко се опитах да ги ангажирам с някои от сложните философски проблеми и въпроси. Да ги накарам да ги пречупят през призмата на собствения си житейски опит и разбирания.

Запознаха се също с основни философски понятия, които анализираха в час, търсейки примери за тяхното обяснение.

Интерес представляваха също биографиите и трудовете на основните авторитети във философията от Античността до Новото време.

Опитаха се да овладеят основните правила за писане на философско есе. Разбраха, че философията не е някаква „отвлечена” наука, а полезна и нужна за осмисляне на дела и думи.

През цялата учебна година всички ученици имаха свои тетрадки и по предмета и разполагаха поне с по един учебник на чин.

Закупени бяха също и работни тетрадки.

Освен устните изпивания през учебната година, учениците изготвиха доклади на тема „Символите и тяхното значение”, по една авторска презентация на избран от тях философ и творчеството му, няколко философски есета и участие в дискусии.

Успехът от първия срок тук е Мн. добър 4,66, а годишният успех – Мн. добър 5, 42.

 

II. Анализ на резултатите от ДЗИ

 

Анализ на резултатите от ДЗИ не мога да направя, защото на практика тази учебна година не взех участие в подготовката на зрелостниците.

За пръв път, откакто бяха въведени ДЗИ, учениците не пожелаха да работим заедно за подготовката им. Въпреки многобройните ми подканяния и напомняния, зрелостниците предпочетоха да се подготвят сами за предстоящите матури и така и не постиха нито една моя консултация.

Ето защо отговорността за постигнатите от тях резултати на ДЗИ, били те положителни или отрицателни, е изцяло на самите зрелостници.

Това, с което се задоволиха те, бяха предоставените им от мен всички теми по предметите от Философския цикъл под формата на мултимедийни презентации в PDF формат, от които те са се подготвяли.

 

III. Постижения в ОВП

III. 1. Проектът „Успех”

 

Тази глава от информацията си ще започна с участието ми тази учебна година в проекта „Успех” на МОМН.

Аз работих в областта на краезнанието и регионалната история. Заедно с 11 ученици от 11 А клас основахме клуб „Историята на моя град”: Халиме  Набша, Анелия Янкова, Александра Стойчева, Иванка Моллова, Галина Кесова, Галина Стоева, Весела Кременарова, Петя Кръстева, Силвия Станоева, Мартина Савова и Десислава Ангелова. Изключително сериозни, отговорни и мотивирани деца, с които е удоволствие да се работи.

Заниманията ни стартираха през февруари 2012г и продължи до края на юни с.г. Изработихме свое лого и приехме слоган: „Споделяйте знанието!”.

Профилът на клуба ни бе изцяло насочен в посока към изучаване на регионалната история и краезнанието, в частност историята на Пазарджик от основаването му в края на XVв до наши дни.

Това кореспондира със стратегическите цели на  клуба, които си бяхме поставили:

 • Възпитаване на чувство за регионална принадлежност и национално самочувствие у учениците.
 • Формиране на гражданска позиция и чувство за отговорност към проблемите и постиженията на родния край.
 • Историята на родния край да се представи като важен компонент от националното и европейско културно – историческо наследство и ценности.

Заниманията ни протекоха под формата на мултимедийни презентации и посещения на културните институти в града.

Посетихме къща – музей „Константин Величков”, къща – музей „Станислав Доспевски”, църквата „Успение на св. Богородица”, РИМ – гр. Пазарджик, както и Етнографската експозиция към него, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”, читалище „Виделина”, Държавен архив – Пазарджик, паметници и паметни плочи в града.

На 17.05.12г от 14.00ч в къща – музей „Станислав Доспевски” гр. Пазарджик се проведе първата представителна изява на клуба под надслов „Татар Пазарджик през нашите очи”.

Планирахме изявата да съвпадне с празника на нашето училище –                 18 май, както и с празника на Пазарджик – 21 май.

Тя премина под формата на мултимедиен урок, в който засегнахме интересни теми, като:

 1. Теориите за основаването на града;
 2. Махали и квартали на Татар Пазарджик;
 3. Първи градски архитектурни забележителности: „Куршум хан” и църквата „Успение на св. Богородица”;
 4. Първото училище и първото читалище („Виделина”);
 5. Театър и кино;
 6. Спортното движение в Татар Пазарджик;
 7. Първият вестник и първото списание;
 8. Празникът на града;
 9. Места за отдих и почивка в Татар Пазарджик;
 10. 27-ми пехотен Чепински полк;
 11. Градските символи.

За представителната ни изява подготвих специална тематична покана.

Тук е мястото да отбележа, че в никакъв случай урокът ни не претендира за енциклопедична изчерпателност и научен подход.

Няма как историята на един град да бъде представена в рамките на един учебен час.

По – скоро това беше своеобразен опит за няколко едри щриха от обществено – политическия и културния живот на Пазарджик от края на XIX до средата на XX век.

Тази наша първа представителна изява беше отразена в празничния брой 93 на регионалния вестник „Знаме” от 21 май 2012г, посветен на празника на Пазарджик. На урока ни бяха посветени цели две страници от вестника, което беше истинско признание за труда ни и реклама на училището, както и на самия проект „Успех”.

След получена покана, на 6 юни 2012г, аз сам представих нашия урок пред ученици от Средношколското общежитие в града.

Два дни по-късно, на 8 юни 2012г, с децата от клуба представихме нашия урок и пред ученици от 5 клас на нашето училище.

Втората представителна изява на клуба се проведе на 27 юни 2012г под формата на изложба на стари снимки на Пазарджик, под надслов „По улиците на Стария Пазарджик”.

 

III. 2. Взаимодействие с културни институции и други инициативи

 

Пак през тази учебна година организирах още две изложби.

В периода 15 – 22 декември 2011г на втория етаж на СОУ „Георги Брегов” беше представена изложбата „Спомени за Съвременността: XX век през погледа на съвременниците”.

Фотосите, избрани от различни вестници и списания от последните 35 години, показват наистина забележителни моменти в историята на човечеството: срещата на Рейгън и Горбачов, целувката на принц Чарлз и Даяна, освобождаването на Нелсън Мандела, падането на Берлинската стена, преговорите между Палестина и Израел с посредничеството на Клинтън и още много други събития от близкото и по-далечно минало.

Другата изложба премина под надслов ”От златния фонд на кабинет 306” в периода 18 – 31 май 2012г. Тя бе посветена на празника на училището – 18 май. Включваше над 50 рисунки на историческа тематика. Това са творби на наши ученици от началото на 80-те години на миналия век до наши дни. Едно истинско богатство, съхранено през годините от нас – преподавателите по История и цивилизация Лидия Иванова, Иван Керезов и моя милост.

На 21 декември 2012г с ученици от 10 А клас посетихме изложбата «Съхранено през вековете» в РИМ – гр. Пазарджик.

Отбелязахме Националния празник – 3 март с учениците от 12 Б клас, посещавайки паметната плоча на ген. Гурко в Пазарджик на 28.02.2012г, където поднесохме цветя.

Пролетните празници в българския църковнонароден календар почетохме с учениците от 9 А клас. На 4 април 2012г с тях проведохме урок в Етнографската експозиция при РИМ – гр. Пазарджик, посветен на писането на яйца. Под ръководството на опитния музеен уредник, учениците писаха великденски яйца по стара народна технология с писалка и восък.

Както беше предвидено в плана на МО „Обществени науки и гражданско образование”, отбелязах по-големите празници с изработени от мен тематични презентации, посветени на Деня на християнското семейство (21 ноември), 18 февруари – Денят на Васил Левски, Националният празник – 3 март и Великден. Те бяха представени пред учениците с образователно – възпитателна цел.

На 20 април 2012г с ученици от 11 клас посетихме изложбата „Защитници на името. Амулети и пергаменти с букви и имена, изписани на глаголица” на ст.н.с. Ангел Гоев от етнографския музей на Габрово в Етнографската експозиция на РИМ – гр. Пазарджик.

Посетихме още две изложби. На 26 април 2012г, с ученици от 12 клас, видяхме изложбата „Пафтите – накити на любовта” в РИМ – гр. Пазарджик.          Няколко часа след това, с учениците от клуба, при посещението ни в къща – музей „Константин Величков”, видяхме изложбата „Подкрепи и мен ръката. Априлското въстание в образи и сюжети”.

 

IV. Трудности и проблеми в ОВП

 

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.

Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.

Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.

Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час.

И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ  в час.

Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.

2010/2011 уч. г.

I. Характеристика на УВР по предмети

 1. История и цивилизация

 

През изминалата вече учебна година ми бяха поверени четири класа в дисциплината История и цивилизация: 11 А, 11 Б /ПП/, 12 А и 12 Б /ПП/.

Новото и обединяващото в работата ми с всички тях е обстоятелството, че за пръв път успях да проведа целия курс на обучение чрез програмата Power Point.

Всяка една тема от учебното съдържание бе разработена и представена от мен под формата на мултимедийна презентация.

За целта най-активно използвах услугите на следните образователни сайтове: www.znam.bg; www.lostbulgaria.com; www.pzhistory.info; www.lostbulgaria.com; www.youtube.com; www.bgnauka.com; www.nationalgeographic.bg; www.history.com; www.britannica.com; www.bg.wikipedia.org; www.dsc.discovery.com  и мн. др.

Така имах възможност да онагледя по най-добрия начин работата си с много снимки, графики, илюстрации, схеми, таблици, географски и исторически карти, репродукции на художествени произведения и видеоматериали.

Това определено се оказа много сполучлив ход. Засили интереса на децата към проблемите на историята. Спечели вниманието им. Провокира ги да бъдат много по-активни при анализа и оценката на различните исторически личности и събития. Превърна ги в пълноценни партньори в час. Повиши при немалко от тях нивото на компетентност на знанията и уменията по История и цивилизация, оставяйки на заден план механичното зазубряне на събития и дати.

Ето защо съм напълно убеден в предимствата на използването на глобалната мрежа и ИКТ в училище.

Давам си ясна сметка обаче, че всичко това се случи благодарение на предоставената ни от УР материална база и свободен достъп до интернет.

Учениците от 11 А клас изучаваха Съвременна история. По-голямата част от децата бяха пределно мотивирани и мобилизирани за работа. През цялата учебна година водеха старателно своите тетрадки, пишеха домашните си работи и почти всички разполагаха с учебници по предмета.

По-голямата част от класа с лекота се справя с анализа на историческите събития от Първата световна война /1914 – 1918/ до наши дни. Доста ученици правят успешни опити за коментари на изворовия материал. Боравят свободно с понятийния апарат, заложен в ДОИ.

Освен това, през април 2011г, те участваха в проекта „Пролетните празници в българския църковно – народен календар”. Разпределени в работни групи, децата подготвиха мултимедийни презентации, видеоклипове и доклади, посветени на различните български празници. Екипите представиха своите продукти пред класа, които впоследствие коментирахме и обсъждахме заедно. Всички бяха оценени съобразно положените усилия и старание.

Пак в 11 А клас бяха прожектирани откъси от игрални и документални филми, свързани с учебното съдържание: „Враг пред портата” /игр.филм, САЩ, 2001/, „Взвод” /игр. филм, САЩ, 1986/, „Трагедията в Чернобил”/док. филм на „Дискавъри”, 2004/ и др.

Числените стойности за постигнатите резултати от входното, изходното ниво и годишния успех на класа представям в следната сравнителна таблица:

 

Клас Учебен предмет Входно ниво Изходно ниво Годишен успех
11А История и цивилизация Среден

3,46

Добър

4,23

Мн. добър

4,58

 

Другият клас, в който водех История и цивилизация, бе 11 Б, профил „Хуманитарен”. Изученото учебно съдържание бе изцяло посветено на българската история.

Почти всички ученици от класа старателно водеха своите учебни тетрадки, които аз редовно проверявах. Малък проблем имаше с учебниците, които не достигаха. Но компенсирахме с преснимане на теми и работа в екип.

Проведох общо седем писмени изпитвания през годината. От тях четири тематични теста /”Българско средновековие”, „Османски период XV – XVIIв”, „Българско възраждане” и „Трета българска държава 1878 – 1944г”/, входно, междинно и изходно ниво. Прибавяйки устните изпитвания, това обяснява и големият брой оценки на всеки един ученик и през двата срока.

И този клас се включи с готовност в проекта за българските празници. Бяха представени различни и сполучливи разработки, които бяха обсъдени и анализирани съвместно.

Друг важен елемент от работата ми в 11 Б  бе посещението на изложби и извънкласни прояви. Самите ученици показаха желание и готовност за това и проявиха отговорно отношение, което е похвално. Всички посетени мероприятия ще опиша подробно по-долу.

Достатъчният брой часове в профила ми даде възможност да се възползвам от силата на т.нар. „седмо изкуство”. През учебната година се насладихме на уникални произведения на българското кино като: „Борис I” /игр. филм, 1985/, „Време разделно” /игр. филм, 1988/, „Тримата от запаса” /игр. филм, 1971/, „Константин Величков – европеецът” /док. филм на БНТ, 2009/ и др.

Цифровите постижения на класа са видни от следната таблица:

 

Клас Учебен предмет Входно ниво Изходно ниво Годишен успех
11Б История и цивилизация Среден

3,33

Добър

4,42

Мн. добър

4,59

 

 

Зрелостниците  от 12 А клас изучаваха също българска история. Оценявам нивото на постигнатите резултати тук като сравнително добро, както показва и таблицата по-долу.

Самият факт, че двама ученици от класа /Йордан Кърчаков и Марина Иванова/ издържаха успешно матурата по История и цивилизация /19.05.11г/, е показателен.

И тези деца с готовност работиха по различни празници от българския църковно – народен календар. Резултатите бяха интересни и сполучливи.

 

Клас Учебен предмет Входно ниво Изходно ниво Годишен успех
12 А История и цивилизация Добър

3,71

Добър

4,43

Мн. добър

4,75

 

Другият клас зрелостници, които изучаваха История и цивилизация, бе 12 Б, профил „Хуманитарен”. Те се занимаваха с проблемите на Балканската история.

За съжаление, трябва да отбележа, че не успях да мотивирам целия клас за учебен труд и пълноценно участие в УВР по една или друга причина. Въпреки това, с тетрадки разполагаха всички, които посещаваха редовно часовете ми. Учебници обаче имаха по-малко от половината ученици, но компенсирахме с преснимане на теми и работа по групи.

Искам да изтъкна тук успешното участие на 7 ученици от класа, начело с Евгени Христосков, в съвместната положителна практика с 4 Б клас, но за нея ще спомена по-нататък.

За да провокирам интереса и въображението на зрелостниците, за да ги „потопя” в съответната историческа епоха и реалност, използвах няколко филма: „Зорба гъркът” /игр. филм, САЩ, 1964/, „Зона Замфирова” /игр. филм, Сърбия, 2002/ и др.

Учениците писаха исторически есета на теми, като: „За ролята на личността в историята”, „Българската история – повод за гордост” и др. Участваха в дискусията „Балканци ли сме или европейци?” и разработиха свои проекти за българските пролетни празници.

Резултатите от работата ми с тях са видни от тази таблица:

 

Клас Учебен предмет Входно ниво Изходно ниво Годишен успех
12 Б История и цивилизация Среден

3,35

Добър

4,30

Мн. добър

4,90

 

 

 1. Философия /ЗП/

 

Учениците от 11 А и 11 Б класове изучаваха Философия в курс от 54 учебни часа, което е крайно недостатъчно.

Въпреки всичко се опитах да ги ангажирам с някои от сложните философски проблеми и въпроси. А те да ги пречупят през призмата на собствения си житейски опит и разбирания.

Запознаха се също с основни философски понятия, които анализираха в час, търсейки примери за тяхното обяснение.

Проведохме серия от интересни дискусии на различни философски теми: за приятелството, за избора, за свободата и др.

Интерес представляваха също биографиите и трудовете на основните авторитети във философията от Античността до Новото време.

Опитаха се да овладеят основните правила за писане на философско есе. Разбраха, че философията не е някаква „отвлечена” наука, а полезна и нужна за осмисляне на дела и думи.

През цялата учебна година всички ученици имаха свои тетрадки и по предмета и разполагаха поне с по един учебник на чин. Старанието на повечето от тях намери израз в добрите резултати:

 

Клас Учебен предмет Успех от

1-ви срок

Годишен успех
11 А Философия Мн. добър

4,77

Мн. добър

4,86

11 Б Философия Мн. добър

5,14

Мн. добър

5,46

 

 1. Философия /ПП/ „Световни религии”

 

Със зрелостниците от 12 Б клас се занимавахме и с проблемите на най-големите и комерсиални световни религии.

Както по История и цивилизация, така и тук, с тетрадките проблеми нямаше. Но учебниците бяха малко. Въпреки това се опитахме да компенсираме с преснимане на теми, индивидуална работа и работа по групи със странични материали, както в час, така и вкъщи.

Създадени бяха работни екипи, които разработиха и представиха свои проекти, посветени на различните изучавани религии. Така се насладихме на интересни и богати презентации, доклади и видеоклипове за християнството, юдаизма, исляма и др.

Проведохме също и редица интересни тематични дискусии: „Ролята и мястото на религията в живота на съвременния човек”, „Пътят към Бога”, „Съдбата – наше дело или Божия промисъл” и др.

В тях учениците показаха завидна активност и се опитаха да защитят своите идеи и мнения. Беше интересно и поучително за всички.

И тук успях да прожектирам няколко филма, свързани с учебното съдържание, които после  предизвикаха оживени коментари в клас: „Малкият Буда” /игр. филм, САЩ, 1993/, „Страстите Христови” /игр. филм, САЩ, 2004/, „Изгубеното евангелие на Юда” /док. филм на „Нешънъл джеографик”, 2009/ и др.

Бяха проведени няколко тематични теста: „Религиите на Древна Гърция и Рим”, „Християнството”, „Ислямът”, на които повечето от децата се представиха никак не лошо.

В цифрово отношение резултатите от УВР през годината изглеждат така:

Клас Учебен предмет Успех от

1-ви срок

Успех от

2-ри срок

Годишен успех
12 Б Философия

„Световни религии”

Мн. добър

4,80

Мн. добър

5,11

Мн. добър

5,25

 

 1. Психология и логика

 

Часовете по Психология и логика бяха посветени само на един клас – 9 А, профил „Изкуства”.

През първият срок се изучаваше с 2 часа седмично Психология. Вторият срок, само с един час, учениците се опитаха да се докоснат до дебрите на Логиката.

По традиция децата проявиха по-голям интерес към проблемите на Психологията. Логиката им остана чужда с многото си закони, правила и задачи, за които един час седмично е крайно недостатъчен.

Учебната година тук завърши по следния начин:

 

Клас Учебен предмет Успех от

1-ви срок

Годишен успех
9 А Психология и логика Добър

3,95

Добър

4,00

 

II. Анализ на резултатите от ДЗИ

 

Подготовката за предстоящите матури аз започнах още в началото на октомври 2010г. Тя се изразяваше в ежеседмични консултации, които съм отбелязал по дати в училищната документация.

Работих усилено с двама зрелостници /Ев. Христосков и М. Иванова/. С тях решавахме матури и преговаряхме материала от 9 – 11 клас.

С Евгени работех допълнително още по един час седмично за предстоящите му кандидатстудентски изпити по История.

Проведох две пробни матури по История и цивилизация /26.11.10г и 16.03.11г/.

Със задоволство мога да отбележа, че съвместните ни усилия дадоха своя резултат.

Тук е мястото да откроя много сериозно успехите на Евгени Христосков. Той беше ученик с похвално старание, възрожденска жажда за знания и неизчерпаема готовност за учебен труд.

Тези мои думи не са просто суперлативи, а реална и напълно заслужена оценка. Резултатите му говорят достатъчно красноречиво. На матурата по История и цивилизация /19.05.11г/ той получи оценка “Отличен 6,00”. На предварителния изпит по История в СУ „Св. Климент Охридски”, малко преди това, Евгени също се представи блестящо с оценка “Мн. добър 5,38”.

Марина Иванова пък регистрира на матурата по История и цивилизация оценка Добър 4,48.

Успешното им представяне ми позволява да дам много добра оценка на свършената работа по тяхната подготовка.

 

III. Постижения в ОВП

/положителни практики, конкурси, олимпиади, състезания, участие в проекти, извънкласни дейности и др./

 

Освен блестящото си представяне на матурите, Евгени Христосков постигна още един страхотен успех.

На Националната олимпиада по История и цивилизация, която се проведе в Хасково /31.04. – 01.05.11г/, той спечели призовото второ място. Това му осигури като промоция директен прием, без изпит, в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Така усилията и знанията на този достоен бреговец бяха възнаградени подобаващо.

Мога да изтъкна и още един успех в ОВП през изминалата вече учебна година. Това е интегрираният урок между ученици от 12 Б и 4 Б класове на тема „Щрихи от християнството: история, религия и морал”. Той стана възможен благодарение на партньорството ми с Атанаска Иванова /класен ръководител на 4 Б/.

Мероприятието се проведе на 10.12.10г в зала „Движение” на СОУ „Георги Брегов”. Многобройните гости и приятели, които уважиха урока, се насладиха на перфектния синхрон от знания и умения по История на християнството на малки и големи. Неповторимата емоционална атмосфера и трогателният финал, с молитва и песен, докоснаха сърцата на присъстващите и просълзиха много очи.

А това значи, че сме успели в своя призив, с който завършихме урока: „Вярвайте! Надявайте се! Обичайте! Прощавайте!”.

Мисля, че като постижения в ОВП може да се изтъкне и успешното ми взаимодействие с различните институции. Свидетелство за това са множеството извънкласни посещения на изложби и други прояви. За да не бъда голословен ще ги изброя:

 • Изложбата „Възрожденски учебници” в КМ „Константин Величков” гр.Пазарджик, на 28.10.10г с ученици от 12 Б клас.
 • Изложбата „Стефан Захариев: съвременници и наследници” в РИМ – гр. Пазарджик, на 03.11.10г с ученици от 12 Б клас.
 • Коледно – новогодишна изложба в Етнографската експозиция при РИМ – гр. Пазарджик, на 08.12.10г с ученици от 11 Б клас.
 • Тематичната дискусия „България и Европа – възможностите пред новото поколение”, организирана от Младежки парламент и Община Пазарджик, на 25.02.11г със сборна група ученици от 11-и и 12-и клас.
 • Изложбата „Българските писатели и Франция”, организирана от Националния литературен музей – София, РИМ – гр.Пазарджик с финансовата подкрепа на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Френския културен институт – София. Изложбата посетихме с ученици от 11 Б клас на 23.03.11г в КМ „Константин Величков” гр.Пазарджик.
 • Ежегодна среща с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, посветена на местното самоуправление, на 24.03.11г в Пленарна зала на Общината със сборна група ученици от 11-и и 12-и клас.
 • Изложбата „Светини от Април 1876” в РИМ – гр. Пазарджик, на 13.04.11г с ученици от 11 Б клас.
 • Изложбата „Случаят „Тютюн” 1951 – 2011” по случай 60 г от първото издание на романа „Тютюн” от Димитър Димов. Това бе съвместна инициатива на РИМ – гр. Пазарджик и Националния литературен музей – София. Посетихме я с ученици от 11 Б клас на 15.06.11г.

Пак тук искам да изтъкна и моята самостоятелна изява извън училище. Тя се осъществи съвместно със ръководството на Затвора – гр. Пазарджик.

На 29.10.10г аз изнесох там лекция на тема „Денят на народните будители”, която премина при засилен интерес от страна на лишените от свобода и спонтанно се превърна в своеобразна тематична дискусия.

Пак през октомври 2010г предадохме с колегата Ив. Керезов в РИО – гр. Пазарджик биографична справка за патрона на нашето училище Георги Брегов. Това бе във връзка с кампанията на МОМН за изготвяне на табели с биографични данни на исторически личности в района на училищата.

С любезното съдействие на КМ „Константин Величков” гр.Пазарджик успях да осигуря за училището единствената запазена фотография на Георги Брегов. Беше ни предоставено нейно копие във формат А3 на 07.12.10г, след разменена кореспонденция между УР и РИМ – гр. Пазарджик.

Пак през учебната година изготвих и 5 тематични табла във връзка с различните празници и чествания /Независимостта на България, Денят на народните будители, Денят на Левски, Освобождението на България и Ньойския договор/.

 

IV. Трудности и проблеми в ОВП

 

Въпреки всички положителни тенденции и постижения, описани до тук, трудности и проблеми в ОВП през изминалата вече учебна година съвсем не липсваха.

Те обаче си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с посредствени резултати, незаинтересованост към по-ефективното усвояване на знания и умения по дадения учебен предмет. Предпочитат се тестове с т.нар. ”затворен отговор”, при които се разчита на преписване и подсказване.

Продължавам да смятам, че проблема с лошата дисциплина може да се реши само след ефективно съдействие от страна на родителите.

Повишаването на ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. Ангажирането им с различни проекти и самостоятелни задачи. Превръщането им от „мъртви души” в партньори на учителя в час. А и нали някой беше казал: „Споделяйте знанието!”.

И понеже те са деца на своето време, съм уверен, че би следвало за тази стратегическа цел да използваме необятните възможности на глобалната мрежа и ИКТ  в час.

Не трябва да се забравя също и ангажирането на желаещите ученици в различните извънкласни дейности. Именно така те биха могли по-ефективно да повишат своите компетентности, знания и умения.

2009/2010 уч. г.

І. ИСТОРИЯ  и ЦИВИЛИЗАЦИЯ – 9 А /ЗП/ и 12 В /ПП/ класове

 

През изминалата вече учебна година ми бяха поверени само два класа в дисциплината История и цивилизация – 9 А и 12 В /и двата от профил „Хуманитарен/.

Учениците от 9 А изучаваха средновековна обща история в курс от 54 часа годишно, което в крайно недостатъчно за проблемите на медиевистиката. Въпреки това децата бяха пределно мотивирани и мобилизирани за работа. Разполагаха през цялата учебна година със свои собствени учебници по предмета, водеха старателно тетрадките си за работа в клас и домашна работа и участваха пълноценно в УВР.

По – голямата част от класа с лекота се справя с анализа на историческите събития, коментара на изворовия материал и борави свободно с понятийния апарат.

За съжаление обаче един ученик /Васил Киричев/ не успя по различни причини да покрие минимума от знания и умения и остава на поправителен изпит.

Първият срок не представих числени стойности за постигнатите резултати в този клас, защото предметът бе изучаван само по един час седмично. Вторият срок обаче часовете се увеличиха на два. Проведено беше изходно ниво, регистриран бе годишен успех, които прилагам в таблицата по – долу.

Другият клас, в който водех История и цивилизация, бе 12 В. Това са настоящите зрелостници. За разлика от резултатите им през първия срок, те успяха да повишат средния си успех с няколко десетки стотни. Работиха малко по – амбициозно и това даде резултат.

Тук е мястото да се отбележи доброто представяне на трима ученици от класа, които избраха за своя втора матура именно Историята. Всички успешно преминаха изпита, а една от тях /Мария Гуглева/ постигна отличен резултат.

Същите тези ученици от класа взеха участие и в годишната олимпиада по История и цивилизация на училищно и общинско ниво.

Успяхме с колежката Лидия Иванова за поредна година да организираме и примерна матура по История и цивилизация в края на април 2010г.

За регистриране на резултатите в следващата таблица бяха използвани разнообразни методи и средства: писмени и устни изпитвания, работа с тестове и задачи, работа в екип върху отговор на исторически въпрос, работа с исторически понятия, изясняване на причинно – следствената връзка в историческите събития и т.н.

 

Клас Учебен предмет Изходно ниво Годишен успех
9 А История Мн. добър  4, 78 Мн. добър  4, 95
12 В История и цивилизация Мн. добър  4, 69 Мн. добър  4, 50

 

 

ІІ. ФИЛОСОФИЯ  /ПП/ – 11 Б и 12 В класове

 

Учениците от 11 Б клас се представиха много добре през цялата учебна година. Работа старателно и регистрираха постоянни и високи резултати. С малки изключения бяха активни и ангажирани със сложните философски въпроси и проблеми. Опитаха се да ги пречупят през призмата на собствения си житейски опит и разбирания.

Проведохме серия интересни дискусии на различни философски теми: за приятелството, за избора, за свободата и др.

Интерес представляваха също и биографиите и трудовете на основните авторитети във философията от Античността до Новото време.

През цялата учебна година почти всички деца имаха свои учебници и тетрадки. Старанието им заслужава похвала и намира израз във високите резултати.

Другият поверен ми клас в тази дисциплина /12 В / успя да се мотивира и леко да повиши своите показатели в сравнение е първия срок. Основна причина за това е обстоятелството, че се занимавахме основно с проблемите на най – големите, комерсиални и сравнително добре познати световни религии /християнство, ислям, юдаизъм/, което доста улесни УВП.

 

Клас Учебен предмет Изходно ниво Годишен успех
11 Б ФИЛОСОФИЯ – ПП Мн. добър 4, 50 Мн. добър 5, 25
12 В ФИЛОСОФИЯ – ПП Добър 4, 07 Добър 4, 26

 

 

ІІІ. ФИЛОСОФИЯ /ЗП/ –  11 А клас

 

Курсът по Философия в ЗП бе проведен само в един клас /11 А/ и то само в рамките на 54 часа годишно. За това кратко учебно време учениците успяха да се докоснат до основните философски идеи и течения и да се запознаят с някои по – популярни философи и философски школи. Постигнато бе сравнително добро ниво на владеене на понятийния апарат.

Първият срок предметът бе изучаван само с един час и затова тогава не представих резултати. В края на учебната година обаче регистрираните показатели тук изглеждат по следния начин:

 

Клас Учебен предмет Изходно ниво Годишен успех
11 А ФИЛОСОФИЯ – ЗП Добър 4, 21 Добър 4, 46

 

 

IV. СВЯТ и ЛИЧНОСТ – 12 В клас

 

Както е известно, този специфичен предмет се изучава само в последния клас на гимназиалната степен. Затова той присъстваше само в програмата на 12 В. Зрелостниците се занимаваха с проблемите на малцинствата, гражданските права и свободи, процесите на евроинтеграцията и т.н. През първия срок постигнатите резултати не бяха кой знае колко добри, но в края на годината явно стремежът към по – висока оценка в дипломата си каза думата при доста ученици и ги направи малко по – активни. Някои от тях взеха участие в тематични дискусии, изготвиха мултимедийни презентации за избрана от тях страна от ЕС. Всичко това повиши техните цифрови показатели:

 

Клас Учебен предмет Изходно ниво Годишен успех
12 В СВЯТ и ЛИЧНОСТ Мн. добър 4, 57 Мн. добър 4, 65

 

 

V. ПСИХОЛОГИЯ и ЛОГИКА – 9 А, Б, В класове

 

Часовете по Психология и логика се проведоха в трите девети класа. Първият срок бе посветен на Психологията в два учебни часа, а вторият срок се изучаваше Логика в един час седмично.

По традиция децата проявиха по – голям интерес към проблемите на Психологията. Логиката им остана малко чужда с многото си закони, правила и задачи, за които само един час на седмица не стига.

В цифрово отношение учебната година тук приключи така:

 

Клас Учебен предмет Изходно ниво Годишен успех
9 А ПСИХОЛОГИЯ и ЛОГИКА Мн. добър 4, 63 Мн. добър 5, 08
9 Б ПСИХОЛОГИЯ и ЛОГИКА Добър 3, 76 Добър 4, 19
9 В ПСИХОЛОГИЯ и ЛОГИКА Добър 4, 15 Добър 4, 30

 

Основните трудности и проблеми в ОВП си остават „традиционни” и до болка познати: ниска мотивация за учебен труд, лоша дисциплина, задоволяване с ниски резултати, незаинтересованост към по – ефективно усвояване на знания и умения  по дадения учебен предмет и др.

За решаване на проблема с лошата дисциплина е ясно, че се очаква и е необходима по – сериозна подкрепа и отговорно отношение от страна на родителите.

Повишаването ефективността на УВР обаче е свързано с провокиране интереса на учениците. И тъй като те са хора на своето време, може би следвало да използваме в работата си по – активно новите технологии и необятните възможности на интернет в час.

Не трябва да се забравя също и участието на желаещите можещи и знаещи деца в различните извънкласни и извънучилищни форми на изява.

2008/2009 уч. г.

И през втория срок на изминалата вече учебна година обучението по История и цивилизация в поверените ми класове /8в, 9а, 11б и 11в/ беше реализирано съгласно съответните учебни програми и тематично урочно разпределение.

Продължи също и използването на различни учебни помагала с исторически извори, понятия и хронологични таблици.

По традиция, както през първия, така и през втория срок, на децата бяха прожектирани няколко исторически филма: „Рицарят тамплиер” /при 8в и 9а/, „Враг пред портата” /при 11б/ и „Търновската царица” при 11в/. Впоследствие проведохме своеобразни дискусии относно морално-етичните проблеми на различните исторически епохи, отразени в тези филми. И всичко това с цел да се провокира интереса на децата към историческата наука.

Представената по-долу таблица дава нагледна представа за цифровото съотношение между входните и изходните нива и срочния и годишния успех по класове:

Клас Входно ниво Успех 1-ви срок Изходно ниво Годишен успех
Добър 3,82 Добър 4,36 Добър 4,01 Мн.добър 4,87
Мн.добър 4,55 ———————– Мн.добър 4,62 Мн.добър 4,96
11б Добър 4,01 Мн.добър 4,80 Добър 4,43 Мн.добър 5,16
11в Добър 4,34 Мн.добър 4,60 Добър 3,61 Мн.добър 4,80

Бележка: при 9а клас няма срочни оценки за първи срок по програма

 

От сравнителния анализ става ясно, че при почти всички класове е налице повишаване на успеха от изходното ниво, съпоставен с този от входното. Разликата варира между 20-30 стотни. Единствено изключение е 11в клас, при който успехът от изходното ниво е по-нисък от този от входното.

Тук е моментът да обърна по-специално внимание на същия този клас, защото той е и хуманитарно профилиран. В никакъв случай обаче учениците от класа не показаха, че взимат това присърце. Вместо очакваните от тях високи резултати и ангажираност в различни мероприятия с учебна цел /олимпиади, конкурси и др./, те демонстрираха незаинтересованост към предмета и посредственост в часовете. Както е видно и от таблицата, именно това е и класа с най-нисък годишен успех. Постижение за мен тук бе наличието на тетрадки по предмета, които аз системно проверявах. Все пак не трябва да се забравя, че трима ученици от класа взеха участие в общинския кръг на олимпиадата по история и цивилизация.

Проблемите, свързани с ОВП остават все така „традиционни”. Става дума преди всичко за ниската мотивация на учениците, нежелание за учебен труд, слаба мотивация, лоша дисциплина и др. Масово се предпочитат т.нар.”затворени тестове” с готови отговори, при които се разчита на преписване или налучкване. Затруднение предизвикват въпросите, които изискват установяване на причинно-следствените връзки в даден исторически процес, анализ на исторически извор, оценка на дадена историческа личност и т.н. Учениците масово се затрудняват и при устните изпитвания, при които личи беден речников запас и слаба езикова култура.

За финал трябва да похваля няколкото ученици от 11б клас и Евгени Христосков от 10б клас. Те взеха участие в интегрирания урок с децата от 3а клас, посветен на Васил Левски под надслов „Васил Левски – Апостола на българската свобода”. Урокът беше ползотворно сътрудничество между мен и г-жа Екатерина Гунчева класен  ръководител на 3а клас и беше проведен на 28.02.2009г при засилен родителски интерес. Проявата беше интересна и вълнуваща, изпъстрена с песни и стихове, посветени на Левски, както и с богата информация за живота и делото му, която представиха по-големите ученици под формата на мултимедийна презентация.

Както в предишни свои информации, така и сега, поставям като приоритет в работата си през новата учебна година преди всичко стремежът към повишаване интереса на учениците към предмета и засилване на мотивацията им за по-високи постижения.